Blog

6 koraka do dobre fotografije: Dobri umjetnici kopiraju, veliki umjetnici kradu

Vijesti - Feb 17, 2021

U vremenu kada je svako fotograf, DJ ili nešto slično što nam je napredak tehnologije olakšao i omogućio, treba govoriti o kvalitetu koji se isporučuje.

Konkretno, ako govorimo o fotografiji, svi mi daleko više razmišljamo vizuelno nego što smo to radili prije desetak godina. Istražujući svijet interneta u svakom njegovom kutku nailazimo na najšire palete ponuđenog sadržaja, gdje svako od nas može pronaći nešto za sebe. A kada pronađemo to nešto, često želimo da se infiltriramo u taj vizuelni svijet kreirajući isti ili sličan sadržaj. Pikaso jednom rekao “Dobri umjetnici kopiraju, veliki umjetnici kradu”. Niti su svi umjetnici, a još manje Pikaso, ali mislim da postoji nešto zanimljivo u tom citatu, što možemo koristiti svi mi, profesionalci i entuzijasti. Dobre prakse treba zapamtiti, sačuvati u svojoj fioci sa idejama i primijeniti u odgovarajućoj situaciji.

Tehnologija napreduje, za ljude koji su profesionalci u branši, izazov je biti uvijek u toku, u trendu. Ali ako ovo svedemo na jedan svakodnevni nivo, izazov u tom smislu nije toliko strašan. Telefoni sa odličnim kamerama nam pružaju mnoštvo mogućnosti, a “brzopoteznost” mobilnog uređaja olakšava bilježenje momenata na dnevnom nivou.

Koliko tehnologija možda nije najbitniji faktor, toliko se više u prvi plan ističu osnove fotografije koje su ključne za kvalitetan vizual, stoga evo nekoliko elemenata na koje treba obratiti pažnju:

● Svijetlo, svijetlo i svijetlo. Mogućnosti koje nam pruža dobro svijetlo, pa na kraju krajeva i pravilno upotrijebljeno samo ono što imamo, zaista može podići ljestvicu kvaliteta onoga što fotografišemo. Takođe, poznavati sličnosti i razlike prirodnog i vještačkog osvjetljenja svakako mogu biti od pomoći.

● Stilska uokvirenost. Ono što nas obično privlači kod nekog autora jeste njegov stil, odnosno njegova sposobnost da kreira sopstveni senzibilitet tipom fotografije koju pruža svojim gledaocima.

● Fotoaparat vs Mobilni telefon – Iako nam je pružena veća sloboda što se tehničkog aspekta tiče prethodnih 10ak godina, nije loše imati svijest o tome koje su nam mogućnosti ali i limiti profesionalnog/polu-profesionalnog fotoaparata i tehnologije koju nosimo u džepu.

● Postprodukcija kao saveznik: mogućnosti softverske manipulacije, kao i često postavljano pitanje, gdje je granica? Do kog momenta retuširanjem “pomažete” svojoj fotografiji, a kada kreće “odmaganje“?

● Komunikacija je ključ. Da bismo iskomunicirali željenu poruku sa gledaocem, potrebno je da postoji prava komunikacija prilikom pravljenja fotografije. Bilo da je u pitanju portret, ili fotografisanje proizvoda, od velike je važnosti koje su to riječi iz fraze “fotografija govori više od hiljadu reči” koje ćete poručiti onime što prikazujete.

● Moć pričanja priče. Jedno je napraviti lijepu fotografiju, i to je sasvim u redu ali sasvim druga stvar je napraviti fotografiju koja poručuje nešto, prenosi emociju i istovremeno inspiriše. Priča priču koja ostaje urezana u sjećanju. Važno je izdvojiti vrijeme za promišljanje vizuelne priče koju želimo da prenesemo.

Predrag Todorović je jedan od predavača na Content Akademiji u organizaciji Represent Academy. Na kursu fotografije govoriće o gorepomenutim stvarima kao i o ostalim elementima koji čine kvalitetnu fotografiju, kako te stvari primijeniti bez obzira na tehničke i druge okolnosti. Kroz primjere i akcenat na praktičnom radu, proći će kroz proces stvaranja fotografije, izazvati kreativce u polaznicima i inspirisati za dalji razvoj vizuelnog stvaralaštva.

Autor

Predrag Todorović

Fotograf i filmmejker / osnivač produkcije Diptych

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.