Blog

Američki Sekretarijat tužio google zbog kršenja zakona protiv monopola

Vijesti - Oct 27, 2020

Američki Sekretarijat za pravosuđe tužio je  Google zbog kršenja zakona protiv monopola, tvrdeći da je tehnološki gigant zloupotrijebio dominaciju u pretraživanju interneta i reklamiranju da bi ugušio konkurenciju i tako nanio štetu potrošačima.

Tužba predstavlja najznačajniji potez vlade na zaštiti konkurencije još od tužbe protiv Majkrosoftaprije više od 20 godina.

Takođe bi mogla da otvori put za druge velike vladine poteze protiv monopola, imajući u vidu aktuelne istrage koje Sekretarijat za pravosuđe i Federalna trgovinska komisija (FTC) vode protiv velikih tehnoloških kompanija među kojima su Epl, Amazon i Fejsbuk.

– Gugl je prolaz za internet i gigant pretrage i reklamiranja. Međutim, kao što se se objašnjava u tužbi podnijetoj danas, održao je monopol kroz politiku isključivanja drugih koja je štetna po konkurenciju – rekao je novinarima zamjenik sekretara za pravosuđe Džef Rozen.

Gugl je na tužbu odgovorio na Tviteru: “Današnja tužba Sekretarijata za pravosuđe ima velike nedostatke. Ljudi koriste Gugl zato što je to njihov izbor – ne zato što su primorani ili ne mogu da pronađu alternative”.

U tužbi podnijetoj u federalnom sudu u prestonici Vašingtonu navodi se da Gugl plaća milijarde dolara, zarađene od reklama, proizvođačima telefona da osiguraju da Gugl bude glavni pretraživač. Vladi se u podnošenju tužbe pridružilo 11 saveznih država.

Izvor: Tanjug

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.