Blog

Apple kažnjen sa 10 miliona eura zbog lažne reklame

Vijesti - Dec 18, 2020

Italijanska antimonopolska komisija kaznila je početkom decembra dvije firme, Apple international i Apple Italia, sa 10 miliona eura zbog netačne reklame za pametne telefone i neispunjavanja obaveza, koje se garantuju kupovinom njihovog mobilnog telefona.

Kompanija Apple u reklamnim porukama tvrdi da su njihovi pametni telefoni otporni na vodu do dubine od 4 metra i u trajanju od 30 minuta, a kontrolom je ustanovljeno da to nije tačno i da se tvrdnja kompanije odnosi samo na laboratorijsko mjerenje. Prilikom laboratorijskih mjerenja koristi se statična i čista voda, što nikako ne odgovara realnim uslovima.

Do izricanja kazne je došlo jer je kompanija Apple odbila da kupcima prizna štetu nastalu nakon što je pametni telefon oštećen vodom ili nekom drugom tečnošću, iako se na to obavezala garancijom.

Inače, najprodavaniji mobilni telefoni u Italiji su Samsung – od pet prodatih tri su modeli pomenutog brenda – a na drugom mjestu je kineski Xiaomi. Apple je po prodaji u Italiji tek na četvrtom mestu, a ove godine je čak zabilježen pad prodaje od 10 odsto.

Autor: Tanjug

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.