Blog

Čemu nas je naučila velika afera Apple-a – “baterrygate”?

Vijesti - Mar 11, 2020

Sa poslednjom nadogradnjom softvera, Apple je namjerno usporio starije modele iPhone-a. Korisnici tih uređaja podnijeli su tužbu protiv Apple-a, a u tužbi se navodi da su na ovaj način pokušali da natjeraju korisnike na kupovinu novih modela.

Sredinom 2017. godine Apple je objavio novu verziju softvera za svoje mobilne uređaje koja, na prvi pogled, nije donijela neku revoluciju, već samo uobičajena poboljšanja i nadogradnje. Međutim, tada korisnici njihovih uređaja tada nisu znali da će im ta nova verzija softvera značajno usporiti uređaje. Još veći problem bio je taj što korisnike nisu upozorili na ovo, niti su im dali mogućnost izbora.

Kada je ta informacija otkrivena, Apple se našao na udaru oštrih kritika, a odmah su podignute i tužbe. Iz kompanije su tada prokomentarisali kako su telefoni usporeni da bi se smanjilo opterećenje baterije, ali kritičari tvrde da je kompanija imala druge planove – da pokaže korisnicima da su njihovi uređaji zastarjeli i spori, da je vrijeme za kupovinu novog iPhone-a. Taj skandal u javnosti poznat kao “batterygate” prošle sedmice dobio je svoj rasplet. Naime, Apple je pristao na nagodbu i time neformalno “priznao” poraz i potkrijepio tvrdnje da su sve ovo namjerno uradili kako bi natjerali korisnike da kupe nove uređaje i time pospješe sopstvenu prodaju.

Premda iz kompanije i dalje tvrde da nisu ništa loše uradili, na nagodbu su pristali kako bi se što prije zaboravilo na cjelokupnu aferu, kako se ne bi nagomilavali troškovi koje bi, očigledno na kraju, svakako platili jer nisu imali referentne dokaze za odbranu.

Prema nagodbi, svaki američki korisnik kome je telefon usporen, trebalo bi da dobije 25 dolara, ali ta brojka može biti manja ili veća, zavisno od broja korisnika koji se prijave za povrat novca. Minimalan trošak za Apple iznosiće 300 miliona dolara, dok bi se ta cifra mogla popeti i do čak 500 milona.

Nagodba se odnosi na vlasnike telefona iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus i SE sa verzijama operativnog sustava iOS 10.2.1 ili starijim.

Iako Apple zarađuje vrtoglave cifre svakodnevno, iznos od 300 ili 500 miliona dolara nije uopšte zanemarljiv. Ostaje nada da su svi naučili nešto iz ove afere, te da ubuduće neće pribjegavati ovako niskim “udarcima” na svoje vjerne korisnike.

Izvor: Reuters

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.