Blog

Direktor TikTok-a podnio ostavku, novi kineski zakoni uticaće na prodaju aplikacije

Vijesti - Sep 02, 2020

Izvršni direktor TikTok-a Kevin Majer podneo je ostavku a na tom mjestu zamijeniće ga privremeno generalna direktorka Vanesa Papas. Do ovakvog razvoja događaja došlo je nekoliko dana nakon što je TikTok tužio administraciju američkog predsjednika Donalda Trampa zbog odluke da onemogući rad ove popularne aplikacije u SAD.

– Poslednjih nedelja došlo je do drastičnih promjena na političkoj sceni i nakon analize kakve bi strukturalne promjene kompanija morala da pretrpi, i šta to znači za njenu globalnu ulogu, teška srca odlučio sam da je napustim – saopštio je Majer.

Aplikaciji, koja je u vlasništvu kineske internet kompanije ByteDance, Bijela kuća je naredila da proda američki udio do polovine septembra.

Tramp i drugi zvaničnici Bijele kuće u više navrata su rekli da TikTok predstavlja prijetnju nacionalnoj bezbjednosti zbog svog kineskog vlasništva.

Zbog toga je Tramp potpisao izvršnu naredbu 6. avgusta da blokira TikTok ukoliko ByteDance ne proda američki udio u roku od 45 dana. Nedelju dana kasnije ByteDance-u je dat rok od 90 dana da zaključi takav posao.

Potezi Bijele kuće natjerali su ByteDance i TikTok da potraže kupca za američki udio u toj aplikaciji. Microsoft, Orakl i drugi ponuđači razgovaraju o potencijalnom sporazumu, a cijena se kreće od 20 do 50 milijardi dolara. Ipak dogovor za tako kratko vrijeme malo je vjerovatan.

Zbog toga je TikTok uzvratio tužbom protiv Trampove administracije. Nedavno je kompanija tužila američku vladu, optužujući je da joj je onemogućila regularan postupak forsirajući prodaju koristeći izvršnu naredbu.

Prema pisanju Wall Street Journal-a, Kina je uvela nova pravila koja znatno pooštravaju uslove kada je u pitanju izvoz AI tehnologija što se direktno tiče i TikTok aplikacije.

Zabrana se odnosi na izvoz tehnologija kao što je preporuka sadržaja, tekstualna analiza i prepoznavanje glasa. Za izvoz takvih tehnologija potrebno je dobiti posebnu licencu.

Savjetnik kineske vlade Cui Fan putem kineskih državnih medija je poručio kako ByteDance kao vlasnik TikTok-a mora „ozbiljno i oprezno“ da razmisli o prekidu razgovora o prodaji TikTok-a.

Kada ByteDance više ne bude imao vlasničkog udjela u TikTok-u sigurno će biti situacija pri prenosu tehnologija gdje će se možda narušiti nova pravila o izvozu tehnologija.

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.