Blog

e-trgovina u Srbiji udvostručena tokom vanrednog stanja

Vijesti - Jun 08, 2020

Elektronska trgovina u Srbiji, prema istraživanju Privredne komore Srbije, udvostručena je tokom vanrednog stanja, u odnosu na vrijeme prije pandemije Covid-19, a rast kupovine i prodaje preko interneta očekuje se i u narednom periodu.

To potvrđuju i istraživanja inostranih eksperata po kojima bi e-trgovina u Srbiji do kraja godine trebalo da ima 3,3 miliona korisnika i generiše prihod od oko 370 miliona evra. U martu i aprilu, osim namirnica, najviše su se onlajn kupovali računari i računarska oprema, mali kućni aparati, odeća, obuća.

Analiza PKS ukazuje da je prodaja namirnica u tom periodu povećana deset puta u odnosu na prosječni mjesečni promet prije pandemije. Veliki trgovinski lanci su aktivirali i ojačali svoje onlajn prodavnice i sopstvene dostavne službe zbog zahtijevanih visokih standarda za transport prehrambenih proizvoda, rekao je Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije.

Analiza PKS ukazuje da je prodaja namirnica u tom periodu povećana deset puta u odnosu na prosječni mjesečni promet prije pandemije. Veliki trgovinski lanci su aktivirali i ojačali svoje onlajn prodavnice i sopstvene dostavne službe zbog zahtjevanih visokih standarda za transport prehrambenih proizvoda, rekao je Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije.

Tako je, na primer, u Merkatoru S, osim značajnog rasta onlajn prodaje namirnica, promijenjena i starosna struktura kupaca pa su skoro sve generacije kupovale preko interneta. Ovaj trgovinski lanac proširio je uslugu Click and Collect u 17 gradova i na 24 lokacije i koristio specijalizovana vozila za prevoz robe.

Kompanija Doncafe (Strauss Adriatic) formirala je onlajn platformu „Kafa kod kuće“, prosječan dnevni broj porudžbina bio je između 80 i 100, dok se pazario najmanje po kilogram kafe. Kompanija je angažovala na poslovima dostave radnike koji, zbog vanrednog stanja, nisu mogli da redovno obavljaju svoj posao i time zadržala zaposlene.

Trgovci tehničkom robom, po riječima Čadeža, značajno su nadomjestili pad klasične prodaje i gubitak zbog zatvorenih radnji i tržnih centara najviše zahvaljujući velikim nabavkama računara koje su kompanije kupovale kako bi zaposlene opremile za rad od kuće.

Tako je u Tehnomaniji na onlajn platformi u martu 2020. godine registrovano oko 100.000 novih korisnika, dok je prodaja povećana za 50 procenata. Najviše su se kupovali laptopovi, veb kamere, monitori, štampači, skeneri, kuhinjski uređaji, posebno pekači za hleb, mašinice za šišanje, depilatori, fenovi, konzole i video igre, prečišćivači vazduha, frižideri i zamrzivači.

I trgovac sportskom opremom Sportvision, tokom krize, povećao je onlajn prodaju čak za 200 odsto. Sportvision posluje u devet zemlja – Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, Bugarskoj i Rumuniji.

Mali trgovci i proizvođači brzo su reagovali i iskoristili mogućnost da besplatno ili uz minimalnu naknadu izađu na platforme koje su IT kompanije specijalizovane za e -trgovinu, za njih posebno kreirale, istakao je Čadež.

Kompanije Wireless Media i Shopen razvile onlajn platforme za transformaciju preduzeća sa tradicionalnih kanala prodaje ka onlajn trgovini. Obije platforme su zabilježile trocifreni rast korisnika, a platforma Shopen nudi besplatnu registraciju i prijavu e – prodavnice.

Dijaspora šop je zabilježio rast prodaje oko 100 odsto u poređenju sa mjesecima prije pandemije Kovid 19, a pojedini dani bilježe povećanje i za 300 procenata. Najviše su se tražili prehrambeni proizvodi, a prosječna potrošačka korpa u onlajn prodaji činila je 56 artikala.

I ugostiteljski objekti, po riječima predsjednika PKS, prilagodili su se krizi uvodeći dostavu hrane kako bi zadržali radnike i omogućili klijentima neometano korišćenje njihovih usluga. Prema podacima PKS prikupljenim od dostavljača hrane, ove kompanije imale su veliki rast broja porudžbina, u aprilu čak 109 odsto više nego u martu.

Izvor: advertiser-serbia.com

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.