Blog

Facebook kažnjen sa pet milijardi dolara zbog odavanja podataka 87 miliona korisnika

Vijesti - Jul 18, 2019

Sa rekordnih pet milijardi dolara je američka Federalna trgovinska komisija odlučila da kazni „Fejsbuk“ zbog skandala sa firmom „Kembridž analitika“ i dijeljenja podataka 87 miliona korisnika te mreže.

Služba za zaštitu potrošača vodi istragu od marta prošle godine, odmah nakon što su pojavili izvještaji da je „Kembridž analitika“ imala pristup desetinama miliona korisnika najveće društvene mreže na svijetu.

Za vansudsku kaznu glasala su tri republikanska člana komisije, dok je dvoje demokrata bilo protiv, koji su željeli da se istraga nastavi.

„Fejsbuk“ je 2014. napravio kviz da korisnici otkriju koji su tip ličnosti. Aplikacija je uzimala podatke učesnika, ali je bilježila i sve podatke o njihovim prijateljima.

Aplikaciju je instaliralo oko 300.000 ljudi, ali su tom prevarom prikupljeni podaci o skoro 90 miliona ljudi. Bar dio tih podataka prodat je „Kembridž analitici“ da pravi psihološki profil američkih glasača.

„Kembridž analitika“ poriče da je prekršila zakon, i kažu da nije bilo curenja podataka. Ipak, „Fejsbuk“ je priznao da je prekršio povjerenje korisnika i svima je uputio izvinjenje.

Mnogi su kritikovali kaznu, tvrdeći da je „Fejsbuk“ neće ni osjetiti, što je u skladu sa aprilskim saopštenjem kompanije svojim akcionarima da očekuje ovakav ishod i da je veći dio novca već odvojen.

Po saopštavanju odluke, akcije „Fejsbuka“ su skočile na berzi.

(RTS/The Verge)

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.