Blog

Pravila Google algoritma

Blog - Mar 07, 2019

Kada se osvrnem na svoje početke u svijetu digitalnog marketinga, u 2005. godinu, prisjetim se kako su sve teme, koje se odnose na to kako je algoritam Google-a indeksirao, za mene bile nepoznati jezik sa još manje poznatim alfabetom koji sam morala da naučim. Operacije globalnog proizvoda, koji zahtijeva dobro pozicioniranje u organskoj Google pretrazi, postale su sjajan učitelj za upoznavanje svih parametara koje Google algoritam prepoznaje i procjenjuje.

U to vrijeme nije bilo društvenih mreža ili današnjih platformi za brži i lakši način predstavljanja proizvoda/usluge. Put za postizanje ciljeva, koje je Google tražio, bio je mučan i težak, da ne kažem “hodanje pješke”, dok se ne postignu solidna rangiranja. Google AdWords je bio kao platforma za pomoć procesu, međutim, ono što se očekivalo od svih digitalnih marketera bilo je suštinsko znanje o drugim organskim načinima pretraživanja. U to vreme SEO (Search Engine Optimization) je bio ključni parametar za način prodaje proizvoda. Bilo je važno da detaljni opisi u kodu web stranice te ključne riječi budu potpuni i  direktno povezani sa sadržajem koji je stavljen na određenu web stranicu. Isto tako, link-building je bila neizbježna operacija koju smo morali provesti, kao i gomilu drugih aktivnosti.

Od tada su se pojavile mnoge različite platforme koje su olakšale put za bržu prodaju. Mnogi od nas su se posebno fokusirali na ove platforme, zaboravljajući ključnu tačku da je Google algoritam samo još konkretniji u procjeni web stranice kako bi utvrdili njihovo rangiranje, čime ispunjava dugoročni pristup široj ciljanoj publici. Koristeći plaćene kampanje pomaže osvojiti određenu ciljnu publiku, ali to je kratkoročni plan – dok traju kampanje. Danas, ono što možemo vidjeti iz Google trendova vraća nas na početak, gdje moramo posmatrati osnove optimizacije web stranica.

Nekoliko ključnih Google poruka za dobro optimizovane web stranice!

1. Mobilno prilagođavanje web stranice

Realnost danas pokazuje da većina ljudi svoje pametne telefone koristi za pretraživanje na internetu. Lični računari se vrlo malo koriste u poređenju sa godinama unazad. Na samom početku pojavljivanja pametnih telefona, trend koji je Google pratio – kako bi web stranica trebala izgledati kao dobro rangirana od strane Google-a za neometano pretraživanje, je bila samo “mobilno prijateljska”. Ali to više nije slučaj. Danas nije dovoljno da web stranica izgleda dobro kada se otvori preko pametnog telefona. Google zahtijeva da web stranica bude responsive i kompatibilna sa bilo kojim uređajem (lični računar, mobilni telefon, tablet, itd.).

Iz današnje perspektive, ono što je od ključnog značaja za potvrdu da će web stranicu dobro ocijeniti Google algoritam je slijedeće:

  • Da dobro izgleda na pametnom telefonu.
  • Da se poštuje pravilo “above the fold”.
  • Fotografije trebaju biti optimizirane za mobilne telefone/tablete.
  • Navigacija preko mobilnog telefona treba biti jednostavna i intuitivna.

Kada se ovi uslovi zadovolje, onda se moramo baviti načinima na koji će se web stranica vidjeti na velikom ekranu sa personalnog računara.

2. On-page & off-page optimizacija

Danas su kompanije rijetko voljne investirati u provjeru i optimizaciju bilo kog sadržaja koji stavljaju na svoje web stranice. Provjera sadržaja će značiti korekturu i optimizaciju sadržaja – neko će ući malo dublje u samu njegovu suštinu, u pogledu postavljanja osnovnih parametara u kodu na web stranici.

Ako je u prošlosti Google algoritam zahtijevao mnoge opise, vezane za optimizaciju web stranice u kodu (on-page optimization),danas sve izgleda mnogo jednostavnije i kraće. Objavljivanje sadržaja koji predstavlja varijantu kopiranja, ili riječi koje izgledaju kao da ih je napisao bot, nemaju težinu. Ono što je danas potrebno jeste lagani sadržaj koji će probuditi interes kod ljudi, a ključne riječi povezati taj konkretni tekst sa optimizacijom kodova na web stranici. Nije važno da jedan tekst sadrži sve ključne riječi više od jednom, ali važno je da te ključne riječi pripadaju tamo gdje su uskladištene i da cijeli sadržaj ima kontekst.

Što se tiče eksternih linkova i off-page optimizacije, Googleov algoritam je počeo uzimati u obzir širu sliku vezivanja, kao i sam kontekst zahvaljujući vještačkoj inteligenciji. To zapravo znači da ako se web stranica poveže sa drugom, povezivanje mora biti snažno podržano. Na primjer, ako neki tekst govori o ključnim aspektima optimizacije pretraživača i odatle se povezuje sa web-stranicom koja prodaje SEO kurseve, vrijednost tog linkovanja će se tretirati kao veoma mala. Nasuprot tome, ako se sadržaj teksta odnosi na to koliko jedan kurs SEO može koštati, povezivanje bi bilo značajno podržano

3. Sigurnost na internetu

Nakon skandala sa Facebook-om i prodaje informacija, kao i stupanja na snagu GDPR-a, najveći fokus je na sigurnosti web stranica od strane Google algoritma. Nedovoljno dobra sigurnost na web stranici može dovesti do kolapsa cjelokupnog napora koji se vrši na osnovu optimizacije ili sadržaja, ukoliko se sigurnosni protokoli ne poštuju. Google jednostavno ne smije rizikovati tako da je implementacija sigurnosnih protokola i dodataka (plug-ins) obavezna.

4. Optimizirani sadržaj

Oznaka opisa Meta je jedna od stvari koje mnoge velike web stranice ignorišu. Opis parametara za svaku stranicu je naročito važan za indeksiranje sadržaja web stranice. Smatra se da je opis, ili oznaka Meta opisa, adekvatno izabrani i ručno pisani bilo koji opis u pozadini web stranice (u Content Management Sistem-u). Uopšteno podešavanje oznake Meta opisa, ili ponavljanje istog opisa na više stranica, dovodi do negativne evaluacije od strane Google algoritma, a samim tim i pad indeksiranja. Oznaku opisa Meta treba napisati u okviru broja znakova koje Google uzima u obzir, a to je maksimalno 300 znakova.

Prilikom optimizacije web stranice, osim marketara, trebalo bi da se uključe i programeri – oni koji ga razvijaju, jer postoji mnogo tehničkih segmenata koje treba implementirati. Svaka stranica treba imati sitemap.kml, robots.tkt, brzinu učitavanja stranice i druge tehničke elemente za koje su odgovorni programeri. S druge strane, marketari trebaju definisati osnovne ključne riječi, tekstove meta opisa, sliku alt altrs, naslove <h1> / <h2> itd. i da ih predaju za implementaciju programerima.

Informacije koje pružamo u srcu web stranice (SEO u kodu stranice), bit će tijesno povezane i pozitivno ocijenjene indeksiranjem, gdje se cijela slika može zaokružiti adekvatno optimiziranim sadržajem i povezati na relevantne spoljne web stranice (off-page optimization).

Ključ uspjeha bilo koje web stranice, bez obzira da li se bavi plaćenim kampanjama ili ne, počinje dobrom optimizacijom.

Autor

Nataša Mirkova

Director Skopje Office

Ima više od 15 godina iskustva u marketingu, koje kombinuje sa svim menadžerskim veštinama koje može da poseduje kako bi kancelarija u Skoplju postala jedna od najmlađih kancelarija sa najvećim potencijalom.

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.