Blog

Google uvodi važnu promjenu u rezultatima pretrage

Vijesti - Sep 25, 2019

Iz Google-a su najavili promjene u rezultatima pri pretraživanju a koji će se odraziti na sadržaj koji će se prikazati pri vrhu prilikom pretraživanja pojmova i događaja. Do sada je na njihovom pretraživaču favoriziran najnoviji sadržaj u vezi sa određenom temom, ali Google to sada želi da promijeni i na vrhu ili pri vrhu prikaže izvornu priču o određenoj temi, odnosno objavu u kojoj su prvi put spomenute te informacije.

Nove informacije prenose i drugi mediji, pa se s vremenom originalni članak zagubi među drugim rezultatima pretraživanja, pa ga veliki broj ljudi uopšte ne pročita.

Google uvodi ovu izmjenu, kako bi, na prvom mjestu, zaštitio medije i autore sadržaja – koji zaista otkrivaju neku informaciju, priču ili istraživanje koje zanima veliki broj ljudi, a koji će dalje to dijeliti, preuzimati, kopirati…. Takođe, prilikom prikazivanja rezultata pretraživanja pretraživač će uvažiti i izvor, odnosno kredibilitet izvora na kojem je taj sadržaj objavljen, a koji će zavisiti od „istorije kvalitetnog novinarskog izvještavanja„, kao i nagradama koje su mediji odnosno novinari osvojili.

Iz kompanije su najavili kako će konstantno raditi na tome da „bolje razumijeju životni ciklus vijesti“ kako bi korisnicima pružili što važnije informacije.

Izvor: Zimo.hr

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.