Blog

Instagram je brend koji raste brže od svih svjetskih brendova

Vijesti - Jun 24, 2019

Instagram je na ubjedljivom prvom mjestu vrijednosti brendova. Iako je na ubjedljivom prvom mjestu Amazon, a slijedi ga Netflix, pa je Instagram na trećem mjestu po ukupnoj vrijednosti, kada je u pitanju skok na ovoj listi, Instagram bilježi nevjerovatnih 95 procenata.

Cjelokupnu tabelu možete pogledati na ovom linku.

Instagram koji je u vlasništvu Facebooka, bilježi najbrži uspon tokom 2019. godine, pa je na ovoj listi skočio za 47 mjesta, nakon što je 95% povećanje vrijednosti brenda dostiglo 2,82 milijarde dolara.

Svi ovi brendovi su rasli brže od ovogodišnjeg lidera Amazona, koji je povećao svoju vrijednost za 52%. Ostali “skokovi” uključuju Uber (51%), LinkedIn (46%), ISL (45%) i lanac restorana Chipotle (40%).

– Neki se i dalje razvijaju, rastu i prilagođavaju, poput Instagrama. Drugi podsjećaju potrošače na svoje vrijednosti, poput Chipotlea, a treći osvježavaju svoje pozicioniranje i percepcije poput ISL-a – objašnjava Graham Staplehurst, direktor BrandZ-ove globalne strategije.

Neki šire i neprestavno unose inovacije u svoje sektore, kao što je to slučaj sa Uberom koji svoju djelatnost širi i na isporuku hrane, pa čak i na podvodnu vožnju Scubera na Velikom koraljnom grebenu, dodao je on.

Veliki broj najbrže rastućih brendova koriste u razvoj potrošačkih ekosistema ili kreiraju svoje, kao što su novopridošli Meituan (78.) i Didi Chuking (71.) u Kini. To su brendovi koji se smatraju relevantnim od strame potrošača i lako ih je izabrati i koristiti.

Zahvaljujući povećanom fokusu na način života i blagostanje, luksuzni brendovi doživljavaju na neki način renesansu i ove godine su najbrže rastuća kategorija (29%). Pored ISL-a, vrhunski nastupi dolaze od Dior-a (29%), Louis Vuittona (15%), Guccija (13%) i Hermesa (10%).

Luksuz je ujedno i pokretač rasta brendova za ličnu njegu (Clinique, Estee Lauder, Garnier, Lancome, L’Oreal, Shiseido) za 14%, dok su masovni brendovi za ličnu njegu (Colgate, Crest, Dove, Gillette, Head & Shoulders, Nivea, Olai, Oral-B, Pantene) pali za 4%.

Maloprodaja je druga najbrže rastuća kategorija (25%), a strategije najuspješnijih – uključujući Amazon, Home Depot, Valmart, Ikeu – ukazuju na to da brendovi moraju da prate promjene potreba i ponašanja potrošača.

Nijedna marka automobila nije povećala svoju vrijednost 2019. godine. BMV i Mercedes-Benz su pali za 9%, Toyota za 3%, dok Ford i Honda uopšte više nisu na ovoj listi. U međuvremenu, sa vrijednosti brenda od 9 milijardi dolara, Tesla je blizu ulaska u rang po prvi put.

Ovogodišnja analiza uključila je 122.000 brendova, 3,6 miliona potrošača, 418 kategorija, 51 tržište i 5,1 milijardi podataka.

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.