Blog

Instagram je započeo borbu protiv lažnih vijesti – evo šta to zaista znači

Vijesti - Aug 22, 2019

Instagram je najavio uvođenje opcije koja će korisnicima omogućiti da označe sadržaj za koji smatraju da je lažan i tako ga učine nevidljivim za druge korisnike, prenosi portal Seebiz.

Iako se Instagram ne susreće sa toliko lažnih objava kao što je to slučaj sa Facebookom, analitičari ističu da je možda i efikasniji u širenju lažnih informacija.

Iako objavljivanje lažnih informacija na Instagramu nije zabranjeno, njihovo označavanje prvi je korak koji je Instagram preduzeo u borbi protiv lažnih vijesti i neistinitih informacija koje se šire društvenim mrežama.

Baš kao što je to već dobro poznata praksa na Facebooku, ubuduće će se takve informacije teže širiti i samim Instagramom.

Facebook je još u maju pokrenuo prepoznavanje fotografija na Instagramu kako bi se sadržaj koji je na Facebooku označen kao lažan ili neistinit, automatski uklonio i sa Instagrama.

Objave koje algoritam prepozna kao lažne neće biti obrisane, već će biti uklonjene iz kategorije “search” i neće se pojavljivati u rezultatima pretraživanja.

Prijavljivanje lažnih objava na Instagramu za sad će biti dostupno samo u SAD-u, a vremenom i širom svijeta.

Korisnici Instagrama mnogo su aktivniji u lajkovanju, komentarisanju i dijeljenju sadržaja od korisnika Facebooka, a faktografi koji rade sa Facebookom su skeptični i ne vjeruju da korisnici sami mogu efikasno prepoznavati i prijavljivati lažne objave.

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.