Blog

Instagram sakriva broj lajkova – influenseri su prvi na udaru

Vijesti - Aug 06, 2019

Instagram je počeo da eksperimentiše sa zabranom prikazivanja broja lajkova na objavama.

Njihovo “opravdanje” za ovaj potez je da brinu o mentalnom zdravlju svojih korisnika. Ovo je velika promjena za Instagram, ali neophodna, ističu stručnjaci, koji upozoravaju na efekat koji društvene mreže imaju na mentalno zdravlje i samopouzdanje mladih ljudi. Kako su rekli, njima je važno da korisnici ne budu deprimirani ukoliko njihove objave imaju mali broj “sviđanja”, za razliku od drugih, uticajnih korisnika, koji imaju stotine ili hiljade “srca” po objavi.

Želimo da se vaši prijatelji fokusiraju na sadržaje koje dijelite, a ne na lajkove – rečeno je iz Instagrama, a prenose mediji.

Zapravo, stručnjaci smatraju da je krajnja ideja da se smanji uticaj influensera kako bi se veliki brendovi oglašavali na samoj platformi umjesto što plaćaju njenim korisnicima za promociju.

Tek sedam zemalja je u procesu testa, pa će Instagram nakon sakupljenih i analiziranih rezultata saopštiti da li će i kada primijeniti najavljeni novitet. U Australiji, Brazilu, Kanadi, Italiji, Irskoj, Novom Zelandu i Japanu korisnici ove društvene platforme mogu da testiraju kako izgleda kada se broj lajkova ne vidi ispod fotografije.

Korisnik čiji je profil može da vidi broj lajkova, ali pratioci ne. Oni će moći da kliknu na “srce” i vide ko je sve lajkovao sadržaj, ali će morati sami da broje imena na listi.

Ovo je prvi u nizu noviteta Instagrama koji se nije dopao krajnjim korisnicima, posle dugo vremena. Takođe, postavlja se i pitanje da li će na ovaj način influenseri uspjeti da sačuvaju svoj uticaj?

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.