Blog

Kako je #hashtag na Instagramu “obrnuo igricu” sa influenserima

Vijesti - Sep 11, 2019

Influencer marketing prošao je veliki i dug put kroz svoju kratku, ali vrtoglavu istoriju. Kada je internet tek zauzimao svoje mjesto kada je riječ o masovnoj upotrebi, niko nije mogao da pretpostavi da će upravo on stvoriti jednu novu i do tada nezamislivu profesiju: influens marketing.

Danas su influenseri nezaobilazni i neizostavni dio marketinške strategije svake firme, projekta, preduzeća. Jedno lokalno istraživanje, kako piše Forbes, pokazalo je da čak 91 procenat aknetiranih starosti od 18 do 34 godine vjeruje preporukama influensera.

Tako velike kompanije iz godine u godinu sve veći budžet ostavljaju za marketing i influensere.

Iako je došlo do velikih preokreta koji su promijenili marketinšku igru influencera (poput mogućnosti kupovine pratilaca na Instagramu), došlo je do manjih, naizgled manje značajnih promjena koje su zapravo imale podjednako veliki uticaj na marketing. Jedna od tih promjena su Instagram #hashtagovi. Sa nedavnim promjenama i dodatnim mogućnostima koje je Instagram primijenio, igra influencera ponovo je promijenjena.

Lakše je postati “uticajan”

Da biste postali uticajni potrebno je mnogo posla; nekima se možda čini  da uticajni mogu biti samo ljudi koji su prije Instagrama i Facebooka bili popularni. Međutim, zahvaljujući hashtagovima, to nije slučaj. U stvari, s obzirom da se hashtagovi mogu pretraživati na Instagramu i povezati sa drugim relevantnim postovima, gotovo svako može postati uticajan ako ih dobro koristi. Važno je prribližiti se ciljnoj publici i tako prikupljati angažovane pratioce.

Mikro-uticaji otvaraju više mogućnosti

Ranije su se uticajnim smatrali korisnici koji su imali više desetina hiljada pratilaca ili više. Kako su #hashtagovi zauzeli važno mjesto u marketingu na Instagramu i postali sve traženiji i popularniji, ljudima je u različitim nišama postalo lakše da preuzmu ove uloge, čak ako imaju mali broj pratilaca. Kvalitet i količina nisu uvijek jednaki, tako da sada postoje različite vrste influensera – u rasponu od svega 1.000 sledbenika do selebritija (više od pet miliona pratilaca).

Prikupljanje pratilaca je lakše nego ikad

Baš kao i kompanije, influenceri imaju svoju nišu i ciljnu grupu. Zahvaljujući hashtagovima, ciljanje određene grupe korisnika nikada nije bilo jednostavnije. Ranije su influenceri morali da se dovijaju na različite načine kako bi njihovu objavu vidio što veći broj ljudi.

Hashtagove je lako pratiti

Hashtagovi povezuju ideje ili teme. Kada kliknete na hashtag, preusmjereni ste na grupu postova koji se odnose na istu temu. Hashtagovi se mogu pretraživati i mogu se samo oni pratiti na Instagramu. Zato je dobra i adekvatna upotreba hashtagova najvažnija.

Hashtagovi zovu na akciju

Pokret #MeToo pomogao je uticajnim ljudima da se povežu sa svojom publikom na dubljem nivou, dijeleći svoje priče ili ispoljavajući ljubav i podršku sledbenicima. Različite akcije, pokreti, grupe mogu da se ujedine i rašire glas ukoliko naprave svoj hashtag. Preko njih se mogu pratiti sve aktivnosti u vezi sa određenom temom.

Opširnije o tome kako pravilno koristiti hashtagove pročitajte OVDJE, a mnogo detaljnije o influens marketingu možete da naučite na našoj Content Academy – rani upis i specijalni popusti su u toku.

Izvor: Joresa Blount/forbes.com

 

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.