Blog

Kako odabrati dobre kadrove? Svaki HR ima težak i odgovoran zadatak

Blog - May 18, 2020

Prvo što vam kažu kada se započne tema selekcije i regrutacije jeste da savršen kandidat ne postoji. Važno je da budemo svesni toga kako bismo smanjili sopstvena očekivanja, ali i greške previše subjektivne procene. Treba da dopustimo kandidatima da nas iznenade – čak  i ako savršen kandidat ne postoji, moguće je da prava osoba završi na pravom mestu.

Potraga za kandidatom svakako počinje sa određenom zamisli koje kriterijume osoba treba da ispunjava i koji su tačni zahtevi posla. Neophodno je da poznajemo posao kako bismo postavili preciznu specifikaciju izvršilaca koja obuhvata tip ličnosti, kompetencije i ostale potrebne odlike.

Sledeći korak je kreiranje i postavljanje oglasa – kandidati uglavnom očekuju oglašavanje na različitim platformama. Iako su oglasi najzastupljeniji na sajtovima za zapošljavanje, nekad će oglas za posao pronaći veći odziv preko Facebook-a ili veb-sajta kompanije.

Kada počnu da pristižu radne biografije treba napraviti bazu i voditi evidenciju o kandidatima koji su nam posebno zapali za oko. U ovoj fazi, iskreno, obraćam pažnju i na mejlove – da li je kandidat pismen (posebno ako pozicija to zahteva), da li je pristojan i koncizan, na koji način komunicira. Kada je CV u pitanju, nekad se na prvi pogled može doneti kakav-takav sud na osnovu odabira fotografije, forme i fonta. Ipak, i kod dobro postavljenih CV-jeva treba biti oprezan jer ima kandidata koji umeju dobro da se “prodaju” i da ulepšaju svoja postignuća. Zbog toga postoji intervju. Prilikom razgovora se tek otkrije dosta toga o kandidatu. Tu takođe treba biti pažljiv, jer se svima desi da pristupe subjektivno i da se fokusiraju na neke sitnice, dok bi trebalo posmatrati širu sliku i voditi računa šta je zaista bitno – da li kandidat poznaje zahteve posla, da li ume da prenese svoje dosadašnje iskustvo i da priča o zaduženjima, da li je sposoban i svestan svojih kvaliteta, ali i mana. Mislim da je dobro pitati kandidate za interesovanja i šta je to što ih posebno pokreće. Iz takvih priča možemo da vidimo u kojoj meri su posvećeni, do čega im je stalo i kakve su im vrednosti. Time takođe ispitujemo na koji način bi se kandidat uklopio u organizaciju – važno je imati na umu kako osoba može da doprinese kompaniji, a neretko se desi da se sjajno uklope baš oni kandidati sa manje iskustva.

Intuitivni pristup se ne može izbeći, koliko god se trudimo da isključimo peto i po čulo. Jednostavno, sa nekim kandidatima ćemo ostvariti bolju komunikaciju i atmosfera razgovora će biti prijatnija, ali neko koga smatramo najboljim kandidatom je možda samo najbolji za intervju. Uvek treba imati u vidu tremu, kao i da su neki kandidati introvertni i da im je lakše da kroz pismenu komunikaciju i rad pokažu šta zaista umeju. I za to postoji rešenje u vidu testova i projektnih zadataka. Zadaci ne treba da budu previše zahtevni, ali treba da budu uobičajeni za poziciju i prilagođeni kompaniji. Pomažu nam da dobijemo uvid u to kako kandidati razmišljaju, na koji način pristupaju problemu, koliko su precizni, detaljni i imaju li (često neophodnu) dozu kreativnosti.

Kako se krugovi selekcije završavaju, tako i mi treba da pokažemo korektnost prema kandidatima i da ih redovno obaveštavamo o daljem toku selekcije. Povratna informacija je neophodna i kandidatima mnogo znači. Svaki fidbek je način da unaprede svoj nastup na nekom sledećem razgovoru i da budu svesni sfere koju bi trebalo poboljšati. Iskrenim odnosom, dobrim pristupom i jasnom komunikacijom, mi, sa druge strane, održavamo reputaciju kompanije i potvrđujemo pozitivan brend koji je za početak i privukao kandidate da se prijave za posao baš kod nas.

Za odabir dobrih kadrova je, kao i za svaki posao, neophodna priprema i poznavanje materije. Tajni sastojak i čarobni štapić, nažalost, ne postoje. Zadatak regrutera i HR-a je da prepoznaju talente i da ih usmere. Svaki uspeh zahteva trud i, najčešće, male korake kojima se na kraju sklope sve kockice.

Autor

Marijana Ristić

HR & Education Coordinator (Represent Communications)

Deep rivers run quiet. * Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn. * It has long been an axiom of mine that the little things are infinitely the most important.

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.