Blog

Ko želi i zbog čega da zabrani TikTok i šta zaista stoji iza te afere?

Vijesti - Aug 28, 2020

Nastao je prije pune četiri godine, ali je postao “trn u oku” tek kada se zvanično, u martu 2020. godine “popeo” na prvo mjesto po broju “download-a” kada su aplikacije u pitanju, na globalnom nivou. TikTok – društvena platforma koja izaziva više kotrnoverzi nego ijedna do sada.

Zašto?

Teško je dati jednostavan odgovor na ovo pitanje. Činjenica da ovo nije prva mreža koja je naišla na osude: što zbog bezbjednosti podataka korisnika, što zbog sadržaja koje plasira. I to samo govori u prilog tome da svaka nova platforma koja doživi veliki uspjeh mora da se suoči sa jakim udarima sa svih strana. Igra je nemilosrdna, i kada uđete u to “kolo”, morate biti spremni na sve, jer konkurencija je velika i ne bira sredstva.

Ako se vratimo koju godinu unazad, sjetićemo se brojnih afera Facebook-a koji je više puta platio višemilionske kazne zbog nelegalnog prosleđivanja i korišćenja podataka korisnika, Twitter je takođe vodio svoju bitku sa ovom tematikom, aplikacija FaceApp je takođe suočena sa osudama da neovlašćeno koristi lica i podatke svojih korisnika… TikTok je samo poslednja od afera u nizu.

Međutim, nikada se nije podigla prašina kao sada. Američki predsjednik Donald Tramp je u avgustu mjesecu izdao dvije važne naredbe koje se tiču TikTok-a. Najprije je 6. avgusta uveo zabranu bilo kakve “transakcije” sa BajtDensom (kompanije u čijem je TikTok vlasništvu), što stupa na snagu 20. septembra. Nedelju dana kasnije naredio je kompaniji da proda imovinu TikTok-a koja se nalazi u SAD u roku od 90 dana. Sada TikTok tuži Trampa zbog zabrane aplikacije, ali to nije sve – prije samo nekoliko dana su investitori BajtDensa navodno, nudili razmjenu akcija za TikTok. I tako u krug.

Šta se zaista dešava?

Postoji jedno zanimljivo stanovište, ako uzmemo u obzir da nijedna aplikacija, niti društvena mreža nije potpuno bezbjedna i sigurna. To bi, valjda, trebalo odavno da znamo. Kada jednom odemo “onlajn”, sve što postavljamo na mreže i platforme tu ostaje zauvijek i to je jasno kao dan. Barem bi trebalo da bude. Nije TikTok izmislio to “pravilo”.

Velika je mogućnost da jaka kineska kompanija i planetarna popularnost kineske tvorevine smeta Amerikancima. Toliko, da je čak u procesu razmatranje da Microsoft kupi TikTok.

Sjetimo se da su Amerikanci još u poznu jesen 2019. pokušali da zabrane TikTok svojim marincima, navodno zbog nebezbjednosti podataka. Dok su druge zemlje razmatrale koliko je aplikacija bezbjedna po njihove građane, TikTok je zabranjen u Indiji – na tržištu koje je posle Kine bilo na prvom mjestu po broju korisnika aplikacije. A onda je, sredinom ljeta 2020. Amerika odlučila da zabrani sve kineske aplikacije, pa je na ubjedljivom prvom mjestu – TikTok.

Tada se umiješao i američki predsjednik Donald Tramp, i imamo temu o kojoj bruji cio “digitalni” svijet. Međutim, oni koji su bliži mišljenju da TikTok nije bezbjedan baš kao nijedna druga društvena mreža (zato i moramo paziti šta i kada objavljujemo na internetu i mudro koristiti benefite modernog doba), smatraju da je u pitanju velika borba titana.

Tu najviše ispaštaju korisnici koji se ludo zabavljaju koristeći platformu i sve njene opcije, kompanije koje ulažu ozbiljne resurse u komuniciranje sa generacijom Z, koja je najbrojnija na ovoj mreži, veliki broj influensera koji koristi TikTok kao glavno sredstvo komunikacije sa svojim pratiocima.

Amerikancima smeta jaka kineska kompanija, Kinezi se bore na svoj način, i tako “igranka” traje, a mi posmatramo sve. Dok cijela priča ne dobije epilog, ostaje nam da izučavamo sve zastupljenju platformu, “čitamo” njen algoritam i učimo kako da iskoristimo TikTok i za poslovno komuniciranje.

#StayTuned

Autor

Jelena Dzodan

Corporate Image Officer (Represent System)

Master žurnalista koji i dalje veruje u pisanu reč, zaljubljena u skijanje, svet Harija Potera i flamingose

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.