Blog

Maloljetni influenseri u Francuskoj ne mogu da troše zarađeni novac

Vijesti - Oct 12, 2020

Novi zakon za zaštitu mladih zvijezda na društvenim mrežama, koji će da reguliše radno vrijeme mlađih od 16 godina i njihovu zaradu, donijet je u Francuskoj. Ovaj zakon sadržaće i pravo na zaborav, što znači da će platforme biti obavezne da uklanjaju sadržaj na djetetov zahtjevPopularnost djece koja utiču na svoje vršnjake poslednjih godina brzo raste, a često oni i zarađuju mnogo od svog onlajn „rada“.

– Promjena će učiniti Francusku pionirom u pravima dječjih zvijezda društvenih mreža – rekao je poslanik koji stoji iza predloga ovog zakona Bruno Studer, za list Le Monde.

Novi zakon, koji je jednoglasno usvojen u utorak, ne odnosi se na svu djecu na društvenim mrežama, već je usmjeren na one koji značajnu količinu vremena provode tamo, i čiji rad donosi prihod. Njihova zarada odlaziće na bankovni račun, i tamo će biti sve dok ne napune 16 godina.

Kompanije koje žele da zaposle djecu influensere, moraće za to da dobiju dozvolu od lokalnih vlasti.

Prema podacima kojima raspolaže Forbs, prošle godine je od YouTube platforme najviše prihodovao Amerikanac Rajan Kadži, tada osmogodišnjak, čiji je kanal za recenziju igračaka zaradio 26 miliona dolara.

Izvor: www.b92.net

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.