Blog

Mladi se najviše informišu putem društvenih mreža, sport tema broj jedan

Vijesti - Dec 28, 2020

Građani Srbije navode da su mediji putem kojih se često i redovno informišu društvene mreže (66 odsto), TV (59 odsto) i internet portali i sajtovi (57 odsto), pokazuje istraživanje koje je sproveo CESID.

Uočava se jasna pravilnost da što je generacija mlađa, to se više informiše putem društvenih mreža, i obratno. Čak 83 odsto mlađih pripadnika generacije Z (od 12 do 18 godine) često ili redovno se informiše putem društvenih mreža, odnosno 76 odsto starijih te generacje (od 18 do 24 godine), navodi se u istraživanju koje je sproveo CESID na uzorku od 1.189 građana uzrasta od 12 do 60 godina.

U generaciji milenijalaca (od 24 do 39 godina) 72 odsto često ili redovno se informiše putem društvenih mreža, u generaciji X (od 40 do 53 godina) njih 49 odsto, dok je taj procenat upadljivo najniži kod „bejbi bumera“ (od 54 do 60 godina) i iznosi 27 odsto, pokazuje istraživanje.

Istraživanje pokazuje da je kod građana i dalje televizija primarni medij informisanja (29 odsto), društvene mreže navodi 26 odsto ispitanika, a internet portale i sajtove 24 odsto.

Kada je riječ o povjerenju, 32 odsto građana Srbije kaže da nema medija u koji imaju puno povjerenje, navodi se u istraživanju.

Istraživanje pokazuje i da građani najviše povjerenja ukazuju medijima koje češće koriste, tako da internet sajtovima i portalima uglavnom ili potpuno vjeruje 38 odsto ispitanika, društvenim mrežama 37 odsto, televizijama 33 odsto.

Ispitanici najviše vremena u toku dana provode uz društvene mreže, ukupno 96 minuta, dok u prosjeku uz štampu provode svega 21 minut. Generacijski gledano, ispitanici koji pripadaju mlađem dijelu generacije Z uz društvene mreže provode 136 minuta, dok uz štampu provode 16 minuta, zaključci su istraživanja.

Sport ostaje medijska tema koja građane Srbije najviše interesuje. Pandemija korona virusa je druga medijska tema koja najviše interesuje građane Srbije, a potom slijede politika, moda i ljepota i na kraju muzički programi.

Istraživanje je sproveo CESID u saradnji sa Propulsion uz podršku USAID u okviru Projekta za podršku medijskim inicijativama i partnerstvima, u periodu od 25. avgusta do 10. septembra na teritoriji Srbije.

Izvor: Beta

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.