Blog

Najveća švajcarska stranka optužuje: YouTube cenzuriše i sprečava slobodu govora

Vijesti - Oct 18, 2019

YouTube je snimak, na kojoj se uz zastrašujuću muziku i krvavu švajcarsku zastavu u pozadini optužuju migranti za brojna krivična djela u Švajcarskoj, blokirao zbog kršenja pravila korišćenja, odnosno govora mržnje.

YouTube je zbog podsticanja “na mržnju” povukao video-snimak koji je kritički nastrojen prema navodnim krivičnim djelima koje su u Švajcarskoj počinili Eritrejci, a snimak je objavila najveća švajcarska stranka UDC koja je u četvrtak osudila “cenzuru” koju sprovodi ova društvena mreža.

Na snimku koji se može vidjeti na stranici ciriškog ogranka UDC-a, protivimigrantske populističke stranke, opisano je nasilje koje su u Švicarskoj navodno počinili Eritrejci i tvrdi se da oni nisu “prave izbjeglice”, jer nisu ugroženi u svojoj domovini.

“YouTube blokira naš video-snimak. Mislimo da je to cenzura i napad na slobodu govora, upozorio je ciriški ogranak UDC-a na Twitteru.”

UDC je od 2003. najveća švajcarska stranka. Na parlamentarnim izborima 20. oktobra ima izgleda da ponovo bude prva stranka, pokazuju ankete.

Sporni snimak traje 1 minut i 26 sekundi, u pozadini ide zloslutna muzika i krvava švajcarska zastava. Govori se o “ubodima nožem, silovanju, nasilju, zlostavljanju i delinkvenciji” koje UDC pripisuje Eritrejcima.

YouTube je na svojoj mreži objavio da je “snimak povukao jer ne poštuje pravilo YouTubea o sadržaju koji podstiče na mržnju”. Ovo nije prvi slučaj da Youtube reaguje cenzurom, a bilo je i slučajeva kada je mreža prikazivala neprikladne oglase djeci, a opširnije o tome čitajte OVDJE.

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.