Blog

Naučiće nas: Kad korona prođe, moramo ostati najbolja verzija sebe

Vijesti - Mar 25, 2020

Dobila sam juče jedan kratak filmić, zove se Poruka od virusa. Kaže nam da je „dosta aviona, vozova, šoping centara, sastanaka….kaže nam da zastanemo i slušamo zdrav razum. Da ne glumimo bogove, da prekinemo beskonačni kakofonski prenos poruka… Patimo, nismo dobro, uništavamo zemlju, gradovi tonu, šume gore, a niko ne sluša. Propadaju naši temelji. Sad nam se sve vraća, napala nas je sila koja mora da vrati ravnotežu. Da pogledamo u nebo na kome više nema aviona, da pogledamo u okeane koji će možda prvi put biti čistiji, da pogledamo sebe, jer ne možemo biti zdravi u bolesnom ekosistemu”. Filmić se za završava porukom da se ne plašimo i da slušamo, jer ako to uradimo bićemo dobro.

Poruka je snažna, jasna – priroda nam vraća za sav naš nemar, ali ide i korak dalje – uči nas lekcijama. Do pre desetak dana jurili smo svi bezglavo u vrtlogu obaveza, sastanaka, poziva, sve je bilo važno, hitno. Nismo se dovoljno posvećivali prijateljima, partnerima, deci, roditeljima, ali pre svega nismo se posvećivali sebi. Sada smo na to naterani.

Korona virus će nas mnogo čemu naučiti.

Naučiće nas da se primirimo, zastanemo. Da moramo da se naspavamo i odmorimo da bismo bili spremni za novi dan.

Naučiće nas da budemo manje sebični, da zastanemo i pitamo druge kako su, da ne pustošimo radnje bez potrebe, da ne pozivamo prijatelje na kafu da bismo držali monolog o sebi, da učimo svoju decu da dele, umesto što samo slegnemo ramenima kad na igralištu neće da daju drugom detetu loptu.

Naučiće nas da postavljamo prioritete, da nam nije potreban 106. par novih cipela. Naućiče nas da cenimo knjige, pisanu reč.

Ceo svet može sluša opere iz Metropolitena u Njujorku, izvođenja Berlinske filharmonije. Naućiće nas da uživamo u muzici i da je ona dostupna za sve.

Ceo sve može da obiđe Van Gogov muzej u Amsterdamu, Pergamon u Berlinu, Uffizi galeriju u Firenci.

Podsetiće nas da smo zaboravili šta je umetnost, u svetu kiča, šunda, u svetu u kome svako može da okupira „javni“ prostor, samo zato što ima nalog na društvenim mrežama.

Vratiće nas i u naše kuće. Zatvoriće nas sa decom koju smo sami vaspitavali i partnerima koje smo sami birali. Naućiće nas da radimo sa svojom decom više, ako im se nismo posvećivali dovoljno. Naučiće nas da prevaspitamo decu koju smo razmazili i napravili zavisnim od nas. Naućiće nas da ponovo nađemo ono zbog čega smo odabrali svoje partnere i zbog čega smo ih zavoleli. Neke će možda konačno naučiti da je vreme da se pozdrave.

Naučiće nas ko su nam pravi prijatelj. Naučiće nas da ne moramo da se viđamo često, ako mislimo jedni na druge i šaljemo podrškuDa živu reč ništa ne može da zameni. Naučiće nas i kome je vreme da kažemo zbogom. Naučiče nas da pustimo jedni druge, da ne silimo jedni druge, ako neke stvari ne funkcionišu. Da ne ostajemo u odnosima koji nas opterećuju i iz kojih ne dobijamo ništa pozitivno.

Ali, naučiće nas da zanemarimo neke konflikte koje je prouzrokovala naša sujeta, ishitrenost, strah ili ljutnja.

Naučiće nas da moramo da slušamo, aktivno, da monolog više nije na ceni.

Naučiće nas da cenimo nevidljive ljude: kasirke, dostavljače, kurire, radnike u call centrima. One koji drže sisteme poput malih, čvrstih šrafova.

Korona ne bira po boji, rasi, seksualnom opredeljenju, za virus smo svi isti. Naučićemo da budemo tolerantniji.

Ali, izgleda da bira po starosti.

Zato će nas naučiti da više poštujemo naše starije, njihovo iskustvo i znanje koji su nam sada potrebni više nego ikada.

Naučiće nas da cenimo napore naših roditelja, baka, deka i da bolje razumemo kroz šta su oni prolazili dok su nas podizali. Kako su se snalazili u vreme ratova, ekonomskih izolacija, sankcija, bombardovanja. Kako su bili hrabri i nisu pokazivali prestravljenost.

Ali, pre svega, naučiće nas da se vratimo sebi i shvatimo da možemo sami sa sobom. A to je možda najvažnija lekcija koju ćemo svi naučiti. Ako ne naučimo bar neku važnu lekciju, zaista nam nema pomoći. Sa ili bez Korone.

Jer Korona će proći. A mi ostajemo, nadajmo se, kao mnoge bolje verzije sebe.

Autor

Jelena Mikić

Head of Development (Represent System)

Zaljubljena u pisanu riječ

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.