Blog

Neuništiva platforma: Facebook je dostigao najveću vrijednost u istoriji

Vijesti - Jan 16, 2020

Uprkos brojnim problemima sa kojima se susreću društvene platforme u poslednje vrijeme, a na prvom mjestu Facebook koji je donedavno bio najmasovnija društvena mreža (sada ga je sa prve pozicije smijenio nevjerovatno rastući TikTok). Međutim, Facebook i dalje uspješno odolijeva novijim i modernijim društvenim platformama, pa je prošle nedelje na berzi zabilježio najveću tržišnu vrijednost do sada.

Facebook se nije obazirao na usputne probleme: bilo je afera ali i oštrih napada povodom bezbjednosti, sigurnosti, reklamiranja, prikupljanja podataka i slično. Međutim, sve ovo nije uzdrmalo kompaniju u čijem se vlasništvu danas nalaze i Instagram, WhatsApp i Messenger kao zasebna aplikacija (u kojoj se zasebno mogu prikazivati oglasi), pa je krajem prve nedelje januara cijena dionice Facebooka dostigla najveću vrijednost do sada. Prilikom zatvaranja berze prošlog petka cijena dionice iznosila je 218.30 dolara, uz tržišnu vrijednost kompanije od 622 milijarde dolara.Zanimljivo je prisjetiti se trenutka kada je Facebook tek izašao na berzu – kada je zabiljježen veliki pad cijene dionice (dionica se mogla kupiti za manje od 20, a sad je dosegla gotovo 220 dolara), a neki su dioničari su čak podigli tužbu protiv vlasnika, Marka Zakerberga.

Nakon niskog starta uslijedio je rast, uz povremene krize i velike padove, posebno u ljeto 2018. kada je, zbog manjeg rasta broja korisnika od očekivanog i rasta troškova, u jednom danu izbrisana vrijednost kompanije od čak 120 milijardi dolara.Facebook je trenutno u stabilnom razdoblju, ali svi kažu da uskoro stižu novi veliki izazovi – predsjednički izbori u SAD-u koji nose brojne velike probleme poput lažnih vijesti, političkog oglašavanja…

Međutim, budući da je nedavno Twitter zabranio političko oglašavanje, Facebook ima dovoljno prostora da “briljira” u predstojećoj kampanji, tako da je pred nama zanimljiv period na socijalnim platformama. Stručnjaci tvrde da svi koji kažu da je Facebook zastarela i nezanimljiva mreža, nisu u pravu – nesumnjivo je da će Zakerberg i ekipa morati nešto da preduzmu u budućnosti, kako bi se ljudi ponovo zainteresovali i više vremena provodili na Facebooku, ali da neće opstati, to odavno ne dovodimo u pitanje. Opstaće i biti još jaći u budućnosti, smatraju oni.

Izvor: The Telegraph

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.