Blog

Postoji li život poslije televizije? – Ili, kako ostaviti karijeru koju voliš

Blog - Aug 24, 2019

„Svemu dođe kraj, jedan dan“…Kada sam počeo da razmišljam o sadržaju ovog kratkog bloga, na pamet su mi pale riječi zaboravljenog evergreena kojeg je Beti Jurković otpjevala pradavne 1953. godine na Zagrebfestu.

Priznajem, malo sam muzički freak, pa mi na pamet padaju takve stvari. Šalu na stranu, nakon punih 20 godina (nezvanično i malo više) provedenih na televiziji, ovoga ljeta sam u stvarnosti doživeo stihove Betine pjesme. Napustiti posao u kojem sam proveo bezmalo pola radnog vijeka i prihvatiti novi profesionalni izazov, nije bila laka odluka. Ostavio sam uspješnu televizijsku karijeru i skočio na glavu u veliko plavo more PR-a i advertajzinga. Odlučan da učim od najboljih i otkrivam svijet medija iz jedne druge perspektive, osjećam se jako dobro u novom okruženju. Da biste napravili velike promjene, morate da napravite veliki skok u dalj.

Posao na TV otvorio mi je oči, svijet sam gledao u boji, upoznao sam ljude koje obično ne bih susretao i osjećao sam se nevjerovatno privilegovan zbog toga.  Tokom svih ovih godina bilo je milion stvari, situacija i razloga zbog čega sam ostao tako dugo vezan za televiziju. Uistinu sam volio svoju karijeru. Bila je uspješna i velika. Godine rada na projektu Pjesme Evrovizije i sjajni rezultati koje smo ostvarili. Više od decenije, jedno od zaštitnih lica televizijskog pokrivanja Sarajevo Film Festivala i najdugovječnijeg formata na Javnom TV servisu BiH – talk show-a „Konačno petak“.

Upoznao sam predsjednike i slavne osobe, intervjuisao Anđelinu i Breda i Roberta De Nira…ali i obične male ljude sa pričama koje su bile beskrajno inspirativne. Kao predsjednik žirija Zlatne ruže Montrea (The Rose d’Or), sam dodijelio nagradu Grejemu Nortonu i producirao najgledaniji TV prenos iz Sarajeva nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. – koncert slavne Bečke filharmonije 2014. godine. Još uvijek treba da obavim važnu dužnost u novembru koja mi je povjerena kao članu žirija najveće svjetske televizijske nagrade –  International Emmy Awards.

Iako bi se tako često činilo, televizijski posao nije show business, posebno to nije na našim prostorima. Uvijek sam smatrao da je TV ogledalo i odraz života, ali ne i stvarnog svijeta. Sada kada sam u prilici da raširim svoje horizonte i taj svijet sagledam iz vizure PR-a, siguran sam da će on biti isto tako uzbudljiv, izazovan, kreativan.

I tu nije kraj mojih budućih težnji. Želim da napišem scenario za seriju i režiram mjuzikl, ali sada sam previše zaokupljen važnim stvarima u advertajzingu.

Nedavno sam dao intervju za jedan portal i pitali su me o mojim iskustvima nakon toliko godina provedenih u medijima. Odgovorio sam: „televizija je okrutan posao. ali jedini koji mogu da zamislim“. Danas mogu slobodno reći – shvatio sam  da postoji život izvan televizije. Živim ga punim plućima i srećan sam.

Autor

Dejan Kukric

Account Manager, Represent Communications Srbija

Dejan Kukrić je televizijski reditelj, producent i urednik sa velikim iskustvom. Prva iskustva u medijima stekao na Trećem kanalu RTS. Diplomirao televizijsku režiju i radio na RTRS, BHRT i Federalnoj TV. Poznat je po emisiji “Konačno petak” koja se više od decenije emitovala na BHRT i kao dugogodišnji komentator Pesme Evrovizije u BiH. Raduje se petku, obožava pjesme grupe ABBA i nervira ljude referencama iz jugoslovenske pop kulture. Represent-u se priključio 2019. godine.

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.