Blog

Privatni Instagram i Facebook profili uopšte nisu zaštićeni – svi mogu da vide vaše objave

Vijesti - Sep 19, 2019

Ukoliko ste zaključali svoj Instagram profil kako ne bi bio vidljiv svim korisnicima ove društvene platforme, to ništa ne znači. I dalje je moguće doći do fotografija i videa bilo kog korisnika i javno ih podijeliti, pa čak i preuzeti na računar ili neki drugi uređaj.

Novinari BuzzFeeda otkrili su da je moguće videti sadržaj privatnih profila na Instagramu i Facebooku – i to veoma jednostavno, koristeći protokol koji je veoma dobro poznat “kompjuterašima”, a ne zahtjeva neko posebno informatičko znanje.

Dovoljno je da osoba poznaje osnove HTML-a i korišćenje pretraživača. Nakon toga pristup “privatnim fotografijama i videima” u potpunosti je otvoren.

Pregledanjem fotografija i videa na stranici lako je otkrili koja se javna URL adresa koristi. Ukoliko se u pretraživaču pronađe opcija “Inspect element”, tu je navedena URL adresa, koja može da se kopira i podijeli sa svima, javno, iako ne prate taj profil na Instagramu ili Facebooku.

Ovo nije sve! Novinari su otkrili da je moguće doći i do objavljenih Story-a kojima je trajanje isteklo ili su bile obrisane.

Da li je ovo hakovanje?

Dovoljno je da jedna osoba kojoj je vlasnik privatnog profila dopustio pristup, podeli link i time otvara vrata do privatnog sadržaja svima koji nisu povezani sa tom osobom.

Stručnjaci tvrde da ovo i nije sigurnosni propust, jer to nije ništa novo. Većina servisa na internetu koristi isti protokol koji ne skriva javnu adresu na kojoj je neki sadržaj objavljen.

Izvor: BuzzFeedNews

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.