Blog

Šta sam naučila od lidera u svijetu marketinga na konferenciji “The Young Leaders Of Tomorrow”

Blog - Jul 10, 2019

Za sebe mogu da kažem da sam novajlija u svijetu marketinga. Iako sam u marketinškoj industriji punih godinu dana, moje dosadašnje znanje predstavlja samo vrh ledenog brijega, a svako novo iskustvo u meni budi osjećaj entuzijazma, radosti i želje za napredovanjem i učenjem.

Tako je bilo i na Japodskim otocima, trodnevnom događaju gdje se okupilo više od 70 mladih lidera komunikacijske industrije sa Balkana. U nacionalnom parku na rijeci Uni, imali smo priliku da se upoznamo sa mladim kolegama iz regiona, međusobno podijelimo iskustva i naučimo mnogo toga od sjajnih predavača.

Već nakon uvodnih riječi našeg domaćina Ekrema Dupanovića, izdavača i glavnog urednika portala Media Marketing, pozitivna energija među mladim liderima bila je ispunjena novom motivisanošću. Kroz primjere svog 50-godišnjeg iskustva u ovoj industriji, uvjerio me je i ohrabrio da nikada ne treba da odustajem. Podsjetio me je da moram da ostanem hrabra, radoznala i da je inicijativa uvijek u mojim rukama.

Malo je reći da smo svi ostali oduševljeni nakon Skype call-a tokom kog nam je Saša Savić, koji je agenciju MediaCom u SAD-u doveo do neviđenih uspjeha, pričao o počecima svoje karijere, o velikim promjenama u marketingu koje su se dešavale tokom njegove karijere i o prednostima koje nam nove tehnologije donose. Otkrio nam je da tajna njegovog uspjeha leži u samouvjerenosti – on ne priznaje ništa manje od pobjede.

Da ne postoji osoba koja ima slabosti kao prirodne osobine, već da su situacije postavljene tako da određene osobine trebaju ili ne trebaju datoj situaciji, kroz brojne argumente i psihološke analize naučili su nas Ajla i Amir Mulalić, tim koji je pokrenuo kompaniju Invision Consulting iz BiH. Nema pogrešnih ljudi, već samo ljudi na pogrešnim mjestima čiji se prirodni talenti i vještine ne koriste na pravi način.

Lazara Džamića, jednog od najpoznatijih brend i marketing edukatora u regionu, imali smo priliku da čujemo u dva navrata. Prvi put nas je učio šta je neophodno za postizanje uspješnog brendinga u svijetu lakog ignorisanja. Neki od prvih izazova mladih u marketinškoj industriji su etičke prirode, a ne stručni. Džamić se u svom drugom izlaganju osvrnuo na 4 etička izazova modernog marketinga, tokom kog sam imala osjećaj da živimo u distopijskom svijetu ilustrovanom u seriji „Black Mirror“.

Na svoj duhovit način, Miroslav Varga, sertifikovani Google trener iz agencije Escape iz Osijeka, uvjerio me je u bitnost analitike i brojeva u oglašavanju, ali i da sopstveni osjećaj ipak treba da bude moja vodilja pri odlučivanju. Svojim izlaganjem o tome šta je normalno danas, a šta će biti normalno sjutra u oglašavanju, zatvorio je konferenciju mladih lidera na Japodskim otocima.

I pored svega, ne želim da zanemarim ljepotu Une u kojoj sam neizmjerno uživala, kao ni prijateljstva koja sam stekla tokom boravka na Japodskim otocima. U Beograd sam se vratila sa par novih fotografija i mnogo utisaka koji su u meni probudili željeni entuzijazam koji me ne pušta.

Autor

Anđela Vitorović

Digital Account Assistant (Represent Communications, Srbija)

Kreativac zarobljen u digitalu.

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.