Blog

Sve više influensera radi u korist sopstvenog brenda

Vijesti - Dec 06, 2019

Agencija Dialog komunikacije iz Zagreba donosi novo zanimljivo istraživanje o influenserima i blogerima. Oni su utvrdili da sve više influensera unovčava praćenje svjetskih trendova i da se povećava broj onih koji koriste svoj uticaj da pokrenu sopstveni biznis ili brend.

Za influensere uglavnom vezujemo Instagram koji više koriste žene, ali istraživanje pokazuje da je ove godine broj muških influensera porastao za 10%. Takođe, sve veći broj mlađih od 25 stupa na scenu što se poklapa sa trendovima Generacije Z. Podaci agencije dalje navode da 84% ispitanika sarađuje sa brendovima, dok oko 6% njih živi samo od svoje prisutnosti na društvenim mrežama.  Pokazalo se da više od pola ispitanika ima stalan posao, dok ostatak smatra svoj kanal poslom i hobijem istovremeno. Ono što je vrijedno pomena jeste da čak 80% influensera razmišlja o tome da pokrene sopstveni biznis koji će biti usko vezan za njihovo online prisustvo. Značajan je i procenat onih koji namjeravaju da pokrenu sopstvenu liniju proizvoda.

Instagram je na vodećem mjestu i pokazalo se da ga koriste svi ispitanici, ali i TikTok je sve više zastupljen, mada broj influensera još uvijek nije značajan (svega 12,8% ispitanika).

Vlogeri su sve popularniji, ali u Hrvatskoj je nešto drugačije stanje — influenseri preferiraju klasične blogove bez video sadržajaMeđu vodećim temama još uvek su putovanja i fitness. 

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.