Blog

TikTok želi da postane popularniji od Youtube-a

Blog - Jul 26, 2019

Aplikacija društvene mreže koja je iz dana u dan sve popularnija, Tik Tok, korisnicima pruža priliku da kreiraju, dijele i otkrivaju kratke video snimke u trajanju do 60 sekundi sa prijatelјima, porodicom ili cijelim svijetom.

Sadržaji su izuzetno raznovrsni, od muzike i plesa, preko komičnih skečeva do hrane, sporta i životinje. Ova aplikacija je trenutno dostupna na 34 jezika sa 150 miliona aktivnih korisnika i najpopularnija među korisnicima mlađim od 16 godina. Pravila i uslovi korišćenja ove društvene mreže navode da nije namijenjena djeci koja su mlađa od 13 godina.

Lansirana još 2016. godine za Android i iOS operativne sisteme, popularnost TikTok aplikacije je za kratko vrijeme porasla, generišući oko 800 miliona aktivnih korisnika. Aplikacija je u avgustu prošle godine pripojena servisu musical.ly radi generisanja još veće zajednice video kreatora.

Po čemu je TikTok iza koje stoji kineska kompanija ByteDance toliko drugačiji da, kao mlada aplikacija na tržištu, već sada može da se pohvali brojem korisnika na nivou mnogo većih servisa? Odgovor na ovo pitanje potencijalno leži u činjenici da je TikTok svojim korisnicima u ruke stavio prije svega alat uz pomoć koga mogu brzo i jednostavno da kreiraju klipove od 15 sekundi i na taj način iskažu svoju kreativnost.

TikTok je u SAD pod velikim pritiskom zbog činjenice da arhivira i upravlja podacima maloljetnih korisnika, istovremeno dozvoljavajući punoljetnim osobama da ulaze u interakciju sa maloljetnicima.

Svoj imidž i poziciju na tržištu sada žele da poboljšaju. Oni su angažovali četiri agencije za promociju TikTok u SAD.

U TikToku su izrazili želju da korisnici te aplikacije ne dobiju samo još jednu verziju društvenih mreža, već žele da se razlikuju od Instagrama i Snapchata, voljeli bi, da u nekoj daljoj budućnosti postanu platforma slična YouTube-u.

 

Kako radi Tik Tok?

Kada se preuzme aplikacija, odmah se mogu pogledati video zapisi koje su drugi javno objavili na kanalu, ali ne i da se dijeli i objavlјuje sadržaj dok se ne napravi sopstveni nalog. Klikom na ikonicu profila, možete odabrati da se registrujete putem email adrese, broja mobilnog telefona ili postojećeg Google, Facebook, Instagram ili Twitter naloga. Kada korisnik izabere neku od opcija, od njega se traži da unese datum rođenja. U slučaju da dijete koje ima manje od 13 godina pokuša da se registruje, biće obavešteno da Tik Tok nije namijenjeno uzrastu djeteta mlađeg od 13 godina.

Slično kao i kod ostalih društvenih aplikacija, Tik Tok sadrži početnu stranicu  na kojoj se nalaze video kreacije drugih korisnika, zatim dio za obavještenja, podaci o profilu i „discover“ dio u kojem se nalaze video snimci filtrirani prema popularnim hashtagovima, koje korisnici prethodno montiraju uz pomoć različitih filtera i podešavanja formata trajanja.

Tinejdžeri vole ovu društvenu mrežu, jer im omogućava da se kreativno izraze kroz muzičke spotove koji sami kreiraju. Tik Tok takođe ima neke zanimlјive specijalne efekte koje korisnici mogu da primijene na svoje video snimke kako bi ih učinili jedinstvenim. Objavlјeni sadržaj je moguće postaviti na druge platforme kako bi ga podijelili sa što više lјudi. Uslov za snimanje i prikazivanje uživo je da korisnik ima najmanje hilјadu pratilaca.

Izvor: Theverge.com

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.