Blog

Video snimci sa dezinformacijama o koroni podijeljeni 20 miliona puta na Facebook-u

Vijesti - Oct 13, 2020

YouTube video snimci koji sadrže dezinformacije o korona virusu najčešće se šire putem društvenih mreža, prvenstveno putem Facebook-a gdje je takav sadržaj u periodu od oktobra 2019 do juna 2020. godine podijeljen skoro 20 miliona puta, pokazalo je istraživanje Oxford Internet instituta.

Istraživanje je obuhvatilo više od milion YouTube video zapisa koji su bili povezani sa korona virusom, nakon čega su sa te platforme uklonjeni video snimci koji su imali dezinformacije o korona virusu. Autori istraživanja navode da su sporni sadržaji prije uklanjanja sa YouTube-a u prosjeku imali 150 hiljada pregleda, kao i da je uprkos algoritmima za sprečavanje širenja dezinformacija, za uklanjanje problematičnog sadržaja YouTube-u u prosjeku trebao 41 dan.

Prije uklanjanja video snimaka sa dezinformacijama o korona virusu na YouTube-u, najveći broj reakcija publike zabilježen je na Facebook-u, a istraživanje je pokazalo da je takav sadržaj imao oko 11 hiljada lajkova, komentara i dijeljenja. Kada je riječ o Twitter-u, problematični sadržaj se putem te društvene mreže širio u manjoj mjeri, a istraživanje je pokazalo da je takav sadržaj retvitovan u prosjeku 63 puta.

Istraživač sa Oxford Internet instituta Aleksi Knuutila kaže da je istraživanje pokazalo da videi sa dezinformacijama o korona virusu imaju ogromnu publiku što je negativno uticalo na stavove i ponašanje građana, kao i da bi platforme poput Youtebe-a i Facebook-a trebale da obezbijede samo tačne i provjerene informacije.

Iz instituta navode da video sadržaji sa dezinformacijama o korona virusu dolaze do veće publike na društvenim mrežama nego ukupni sadržaj koji putem YouTube-a distribuiraju velike medijske kuće na engleskom jeziku poput CNN-a, BBC-a, ABC Newsa, Fox Newsa i Al Jazeere čiji su video zapisi podijeljeni 15 miliona puta.

Istraživanje je pokazalo i da je samo 250 Facebook grupa odgovorno za polovinu vidljivosti koju video snimci koji sadrže dezinformacije o korona virusu dobiju, a riječ je o grupama koje su protiv vakcinisanja, kao i onih koje su fokusirane na 5G mrežu, ali i muzičkim i religioznim organizacijama. Najpopularnije dezinformacije koje se navode u istraživanju su dezinformacije o načinima liječenja i zaštiti od zaraze korona virusom.

Pored Facebook-a i Twitter-a, analiziran je i sadržaj na društvenoj mreži Reddit, a cijelo istraživanje dostupno je na ovom linku.

Izvor: media.ba

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.