Blog

Zašto je važna dobra komunikacija sa barmenom i zbog čega su kokteli skupi?

Vijesti - Aug 23, 2019

– Ne postoji koktel koji nije izmišljen do sada, postoje samo varijacije na temu. Normalno je da svaki barmen želi da ostavi svoj pečat i smisli neku novu kombinaciju, ali nemoguće je izmisliti nešto sasvim novo – kaže Radoslav Vujadinović Raki, brend ambasador Coca-Cola HBC i koktel majstor, koji se družio sa nama na osmom Summer Ger Together-u.

Raki nas je uveo u cijelu priču lekcijom o istorijatu koktela, kako su nastali, kako su se pravili nekada i kako su se razvijali kroz vrijeme.

Saznali smo da je jedan od najpoznatijih koktela današnjice, Menhetn, napravljen za majku Vinstona Čerčila. Ona je jednom prilikom ušla u bar i rekla da želi piće koje je jako, “muško”, ali da izgleda lijepo, “ženski”.

Čuli smo još mnogo zanimljivih činjenica, ali najinteresantnije su sledeće:

  • Barmen uvijek mora da ostane trezan do kraja noći;
  • Pravi barmen je sređen, pristojan, nasmijan i nikada ništa ne komentariše, ali je dužan da sasluša gosta i pokaže empatiju;
  • Sasvim je u redu pitati barmena koji brend pića koristi za koktel;
  • Velike kocke leda su idealne za koktele i najčešće se koriste, posebno za manje čaše – dugo drže piće hladnim i atraktivne su;
  • Postoji idealan koktel za svaki dio dana – posle posle, predveče su idealni kokteli sa aperolom;
  • Vodka je neutralan alkohol – ako pijete vodku, samo vodite računa da duplo više pijete vode, a jedete obilno – nikada nećete imati problem. Inače, odlična vodka može da košta 10-12 evra, nema potrebe davati više novca za nju.

 

Raki nam je otkrio zašto su kokteli skupi – dobar koktel mora da bude napravljen od kvalitetnog pića, a što je bolje piće, to je skuplje. Da bi se napravio dobar koktel u Srbiji – to košta 350-400 dinara. Onda on mora da se naplati duplo više, ali čak i tada bar nije na velikom dobitku. Zato je taj posao u Srbiji težak, otkrio je Raki.

I najvažnije: uvijek budite fini prema barmenu, jer je on tu da vama napravi dobar koktel i osjeća vašu energiju, kako biste se vi posle toga osjećali lijepo. On će na osnovu govora vašeg tijela, mimike, ponašanja, zaključiti šta vam treba i tačno takvo piće će vam napraviti. Budite kulturni, ne potežite pitanja o politici, seksualnoj opredeljenosti i nacionalnosti – to nikoga ne zanima, najvažnije je da se dobro provedete i popijete kvalitetno piće koje će vas opustiti i učiniti da se osjećate bolje.

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.