Blog

Zašto su se neprikladni oglasi prikazivali djeci na Youtube-u?

Vijesti - Jun 24, 2019

Velika polemika na društvenim mrežama nastala je kada je jedan roditelj opisao kako je njegov trogodišnji sin na tabletu gledao omiljeni crtani, a usred epizode na Youtube-u djetetu “iskočila” reklama za jedan poznati brend brze hrane. Naravno, dijete je odmah poželjelo da jede tamo, jer mu roditelji to izutetno rijetko dozvoljavaju – nemoguće je djeci to “zadovoljstvo” potpuno zabraniti, a opet, zaista nije zdravo i trebalo bi izbjegavati.

Istraživanje “Uprave za standarde oglašavanja” (Advertising Standards Authority-ASA)pokazalo je da brendovi koji se bave proizvodnjom i prodajom brze i nezdrave hrane – posebno one bogate mastima, šećerom ili soli, na Youtube-u se mahom prikazuju kao sponzorisani postovi na kanalima usmjerenim ka djeci, iako nema nikakvih indicija da su te kompanije namjerno ciljale populaciju mlađu od 16 godina.

Istraživanje je sprovedeno uoči Božića 2018. godine. Monitoring je trajao dvije nedelje i došlo je do odstupanja od usaglašenosti propisa koje je propisala ASA.

Tom prilikom otkriveno je da čak 2,3% od 41.030 oglasa koji su prikazani djeci sadrže proizvode visoke masnoće, šećera ili soli.

Kompanije koje proizvode takozvani “junk food” inače ne smiju da ciljaju populaciju mlađu od 16 godina na društvenim mrežama. Tokom pomenutog istraživanja ustanovljeno je da se ogroman broj brendova generalno pridržavaju pravila oglašavanja na webu, čak na primjer, marketi uopšte ne targetiraju djecu za svoje reklame, jer su svjesni da takav sadržaj njih ne interesuje, niti će djeca sama posjetiti njihove objekte.

Gotovo nijedan brend “junk food-a” nije namjerno i ciljano targetirao mlađe od 16 godina. Svi ostali neprikladni sadržaji odmah su uklonjeni sa Youtube-a.

Industrija oglasa je podržala ovaj test, ističući da nema dokaza da brendovi namjerno pokušavaju da ciljaju djecu i da će učiti iz problema u vezi sa targetiranjem na socijalnim medijima.

– U doba kada je oglašavanje “džank” hrane veoma prisutno, kako u medijima tako i na društvenim mrežama, važno je napomenuti ASA nije pronašla dokaze da pojedini brendovi namjerno krše pravila – rekao je James Barge, direktor javne politike u ISBA i dodao:

– Podržavamo ASA u nastojanju da ojačaju svoje regulisanje online oglašavanja i podstaknemo ih da dalje sprovedu i adaptiraju mjere i sankcije koje se primjenjuju u slučaju neodgovornog oglašavanja.

Svakako da je tržište oglašavanja na društvenim mrežama i dalje mlado, moraće još mnogo kilometara da se pređe i vremena da prođe, dok sa sigurnošću marketing magovi i najveći stručnjaci advertajzinga ne izvuku neke zaključke za nauk. I dalje je sve veoma promjenljivo i sklono prilagođavanju od slučaja do slučaja.

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.