Blog

5 koraka do praznične kampanje koja postiže maksimum

Vijesti - Dec 23, 2019

Ukoliko postoje ograničenja prilikom smišljanja kampanje, važno je planirati, biti racionalan i upravljati budžetom. Svako ko radi u marketingu zna koliko sve postane užurbano i stresno krajem godine. To je vrijeme kada se ostvaruju projekti koji su bili još odavno ugovoreni. Mnogi klijenti sa kojima su vođeni razgovori imaju ograničena sredstva, ali moraju da budu prisutni na tržištu tokom praznične euforije. Praznici su i odličan izvor prihoda i mnoge organizacije računaju na to da će ostvariti dobar profit u ovom periodu. Upravo iz tih razloga je važno da imamo u vidu određene korake tokom planiranja.

1. Kalendar – važan dio svake organizacije, a posebno je naš najbolji prijatelj kada se suočavamo sa brojnim izazovima kampanje, pogotovo kada ih imamo više — moramo da isplaniramo kada ćemo tačno voditi koju kampanju.

2. Prikupiti sve podatke o prošlim kampanjama – Uvid u prošlogodišnja iskustva može dosta da doprinese, pogotovo kada se obraćamo klijentu i želimo da mu ukažemo na jake i slabe tačke poslovanja. Podaci iz prošle sezone nam takođe olakšavaju da odredimo na kojim platformama želimo da se obratimo publici, kao i da li se isplati voditi slične kampanje svake godine. Pritom ne treba zaboraviti da kampanja koja je bila uspješna prošle sezone možda neće naići na isti odziv ukoliko je došlo do nekih promjena kod publike i potrošačkih navika. Konkurencija na tržištu je još jedan bitan faktor koji utiče na sprovođenje kampanje.

3. Budžet. Svakom planiranju kampanje treba pristupiti racionalno i treba postaviti sebi realne ciljeve. To znači da treba postaviti prioritete — postoje kampanje koje su važnije i koje se prosto moraju realizovati. Najbolje je isplanirati idealni budžet za svaku i biti svjestan dometa i sposobnosti poslovanja. Kod planiranja budžeta se isto osvrćemo na već postojeće podatke i nijednog trenutka ne gubimo iz vida sveukupni ostvareni prošlogodišnji prihod. Uvijek je dobro imati tabelu sa svim detaljima koja će spriječiti nepotrebne greške. Napravite raspored projekta — kada je početak kampanje, šta se sve dešava i kada, kako se dolazi do kraja kampanje i kakva su očekivanja.

4. Praznične kampanje zahtijevaju poseban osvrt na kreativu. Možemo reciklirati do određene mjere i iskoristiti poznate elemente, ali upravo su praznici puni zamki i opštih mjesta. Ne želimo da zamorimo publiku ponavljanjem, te bi stoga svake godine trebalo dodati nešto novo što će iznenaditi potrošače.

5. Analitika je dio svake uspiešne kampanje. Kada procienjujemo uspieh, moramo da se držimo prošlogodišnje analize i metrike jer ćemo na taj način procijeniti rast tokom godina i postaviti KPI praznične sezone.

Ukoliko ponovo pretpostavimo da nam je budžet za kampanju ograničen, najbolje je držati se provjerene publike i imati ciljnu grupu. U zavisnosti od tipa posla i prodaje, treba iskoristiti period rasprodaje i targetirati potrošače koji nam se vraćaju, ukazuju nam povjerenje i za koje smo sigurni da će opet nešto kupiti.

Koristeći stare podatke, procjenjujemo svoje najbolje dane i utvrđujemo kada je došlo do porasta i boljih performansi — možda imamo najbolje dane ili sate u nedelji kada ostvarujemo veći profit. Kod nekih će praznična kampanja bolje proći sredinom novembra, dok se kod nekih kompanija publika odaziva već u oktobru.

Da rezimiramo: organizacija, procjena, bilješke i podaci — ozbiljan i detaljan pristup su srž uspješne kampanje. Treba pamtiti uspjehe, dobre i loše korake — napismeno, kroz podatke. Koliko god se neki potezi podrazumijevali, ljudi obično potcjenjuju vođenje evidencije jer su ubijeđeni da će se za godinu dana sjetiti kako su radili i tu se obično griješi. Vodite računa o tome, bićete zahvalni sebi sledeće godine kada vam još jedna sezona praznika bude zakucala na vrata.

Izvor: searchengineland.com

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.