Blog

8 minuta i 46 sekundi su podigli svijet na noge: Zašto uvijek kasnimo?

Vijesti - Jun 03, 2020

Afroamerikanac Džordž Flojd (46) umro je nakon što je 25. maja uhapšen ispred lokalne prodavnice u Mineapolisu u Minesoti, pošto je prodavac nazvao policiju, optužujući ga da je kupovao cigarete falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

Njujork tajms napravio je rekonstrukciju smrti Afroamerikanca koga su, kako se kasnije ispostavilo – ubili policajci. Sedamnaest minuta nakon što je prvi automobil stigao na lice mjesta, trojica policajaca su držali Flojda oborenog na zemlju, od kojih mu je izvjesni Derek Šovin pritiskao glavu i vrat kolenom, iako Flojd već neko vrijeme nije davao znake života. Šovin nije sklonio koleno čak ni kada je Flojd izgubio svijest, iako su očevici upono apelovali da to učini. Svi policajci koji su učestvovali u incidentu su otpušteni, a Šovin je uhapšen i optužen za ubistvo.

Potresni događaj izazvao je buru na društvenim mrežama, sve svjetske televizije prenijele su informaciju o ovome, a širom Amerike su počeli masovni neredi i protesti.

Zašto uvijek kasnimo?

Amerika se jeste digla na noge, društvene mreže su se usijale – a pitanje koje se nameće, zapravo je odavno već retoričko: zašto postajemo svjesni nepravde i nejednakosti tek kada se dese neke strašne, ekstremne stvari?

Zbog čega ne razmislimo, barem na kratko, svakog dana o tome? Zbog čega ne pokušamo svi, bez izuzetka da svakog dana budemo bolji ljudi, tako što ćemo činiti ispravna, humana i dobra djela. Ili barem samo biti odgovorni?

Dokle podjele, predrasude, pretpostavke? 21. vek je i trebalo bi da svi zajedno počnemo da pravimo ovaj svijet boljim. Počnimo od sebe. Svako. Odmah.

Izgleda da nas pandemija, ipak, ničemu nije naučila.

 

 

 

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.