Blog

Afera bez kraja: TikTok tuži Trampa zbog zabrane aplikacije

Vijesti - Aug 28, 2020

Kineska kompanija BajtDens, vlasnik video aplikacije TikTok, tužiće administraciju predsjednika SAD Donalda Trampa zbog nastojanja da zabrani popularnu aplikaciju zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbjednost.

Kineska kompanija tvrdi da ne predstavlja prietnju nacionalnoj bezbjednosti i da američka vlada nastavlja sa “predsjedničkom antikineskom političkom kampanjom”, prenosi AP.

Kompanija je saopštila da vlada SAD djeluje bez dokaza i podnijela je tužbu saveznom sudu u Kaliforniji protiv Minstarstva za trgovinu, predsjednika Donalda Trampa i ministra trgovine Vilbur Rosa, rekavši da nastoji da spriječiti vladu da zabrani TikTok.

Tramp je u avgustu izdao dvije naredbe, podsjeća agencija. Najprije je 6. avgusta uveo veliku, ali neodređenu zabranu bilo kakve “transakcije” sa BajtDensom, što stupa na snagu 20. septembra. Nedelju dana kasnije naredio je kompaniji da proda imovinu TikToka koja se nalazi u SAD u roku od 90 dana.

Inače, tužba TikToka se ne odnosi na nalog za prodaju.

Vlasnik TikTok aplikacije je u svojoj žalbi naveo da iako puni opseg naloga za zabranu 6. avgusta ostaje nejasan dok ga odjeljenje za trgovinu ne ispuni, nalog i dalje predstavlja “egzistencijalnu prijetnju za američko poslovanje TikToka”.

Prije samo nekoliko dana su investitori BajtDensa navodno, nudili razmjenu akcija za TikTok?

Kako su javile agencije, BajtDens razmatra prodaju operacija TikToka u Sjevernoj Americi, Australiji i Novom Zelandu potencijalnim kupcima, među kojima su i Majkrosoft i Orakl, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Tramp zaprijetio zabranom rada te aplikacije u zemlji, navodeći kao razlog zabrinutost za bezbjednost ličnih podataka koje obrađuje kineska kompanija.

Neki investitori BajtDensa, uključujući investicioni fond Dženeral Atlantik, učestvovaće na tenderu za kupovinu većeg udela u TikToku, kažu Rojtersovi neimenovani izvori. Prema njihovom planu restrukturiranja, Majkrosoft ili Orakl bi mogli da dobiju manjinski udio u imovini TikToka, dodali su izvori.

Vrijednost imovine TikToka koja je za prodaju procjenjuje se u rasponu od 25 do 30 milijardi dolara, napominju izvori. Prema njihovim riječima, investitori BajtDensa pregovaraju o razmeni djela ili cijelih vlasničkih udjela u toj kompaniji za udjele u TikToku.

Plan investitora BajtDensa je, smatraju, ipak “na dugom štapu” i pred znatnim preprekama, budući da su zvaničnici iz Trampove administracije najavili da očekuju da će neka velika američka kompanija voditi TikTok i tehnološki izdvojiti tu aplikaciju iz sistema BajtDensa.

Procjenjuje se da Majkrosoft ostaje vodeći ponuđač za TikTok jer ima “dubok džep” i tehničke kapacitete da dizajnira nov algoritam za TikTok koji će biti nezavisan od BajtDensa i njegove kineske aplikacije Doujin za razmjenu video klipova, navode izvori.

Bilo kakav sporazum BajtDensa sa investitorima mora da odobri zvanični organ američke vlade – Odbor za strana ulaganja SAD (CFIUS), navodi britanska agencija.

Izvor: Tanjug

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.