Blog

Ako imate stariji model android uređaja, mogu da vam ukradu sve podatke

Vijesti - Mar 12, 2020

Nemoguće je utvrditi precizan broj uređaja koji koriste neku verziju operativnog sistema Android, posebno kada znamo da se svakog minuta proda bar jedan nov uređaj u svijetu. Kako se navodi na sajtu Which?više od milijardu uređaja koji koriste Android ugroženo je, jer nemaju mogućnost da koriste najnoviju verziju operativnog sistema.

Kako se ovo dogodilo?

Riječ je o tome da su svi uređaji koji su proizvedeni 2012. ili ranije izloženi potencijalnim hakerskim napadima, krađi podataka, virusima i prevarama koje kruže.

Prema podacima dostupnim na Google-u, čak 42,1% aktivnih Android uređaja širom svijeta koriste 6.0 ili stariju – a trenutno je aktuelna verzija 10.

Problem je što od 2018. godine Google nije izbacio nikakav sigurnosti upgrade za Androide verzije 7.0 ili starije, a većina telefona starijih od dvije godine ne dobija nikakva ažuriranja.

Problematična je činjenica da najskuplji Android uređaji imaju tako kratak rok trajanja prije nego što izgube sigurnosnu podršku, što ostavlja milione korisnika izložene potencijalnim hakerskim napadima. Google i proizvođači telefona moraju biti jasni kad su u pitanju sigurnosna ažuriranja i trebalo bi da budu u obavezi da daju precizne informacije o tome koliko će dugo trajati bezbjednosni softveri, kao i šta korisnici mogu da urade kada te garancije isteknu.

Šta možete da učinite ako imate model uređaja iz 2012. godine?

Prije svega provjerite koju verziju Androida koristi vaš uređaj. Uđete u Settings, pa System, pa About Phone i tamo pogledate šta piše o verziji koju vaš uređaj koristi.

Potom pokušajte da ažurirate svoj operativni sistem. Najbolje je da se povežete na Wi fi i u Settings odaberete System, pa Advanced System i nađete opciju Update. Na nekim modelima ta opcija može da se nalazi i u sekciji About Phone. Ako je ažuriranje dostupno, obavezno prije njega napravite kopiju neophodnih podataka (slike, videi, kontakti itd.), kako ne biste ostali bez njih. Nakon što ste napravili kopiju, možete pokrenuti ažuriranje.

Ako ne možete da ažurirate svoj uređaj, imate dvije mogućnosti:

  1. Budite veoma oprezni prilikom korišćenja telefona – posebno tokom korišćenja interneta, a nikako nemojte instalirati aplikacije koje nisu na Google Play.
  2. Napravite sigurnosnu kopiju svojih podataka – za svaki slučaj.
  3. Instalirajte neki antivirus program – ne može da škodi.

Izvor: Which?

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.