Blog

Amazon, Apple, Facebook i Microsoft dostigli najveću cijenu u istoriji

Vijesti - Jun 17, 2020

Četiri tehnološka velikana – Amazon, Apple, Facebook i Microsoft zabilježili su najveću cijenu dionice, tj. tržišnu vrijednost kompanija u istoriji. Trenutno najvrednija kompanija na svijetu je Apple koji je težak skoro 1,5 milijardu dolara i izgleda da je na dobrom putu prema drugoj milijardi. Za petama mu je Microsoft čija tržišna vrijednost iznosi 1,44 milijarde, dok je tržišna vrednost Amazona dostigla 1,3 milijardu dolara. Facebook je jedini od ovih kompanija koji nije dostigao milijardu, ali sve je bliži vrijednosti od 700 miliona dolara.

Kombinovana vrijednost ove četiri kompanije iznosi skoro 5 milijardi dolara, a treba spomenuti i Alphabet, krovnu kompaniju koja uključuje i Google – njena vrijednost iznosi 990 milijardi dolara, što je oko 5 posto manje u odnosu na najveću dosadašnju vrijednost, a ako se rast nastavi, uskoro bi i vrijednost te kompanije mogla da premaši milijardu dolara.

Ovo svakako nisu vrijednosti koje bi očekivali pre 2 i po mjeseca kada je počelo zaključavanje privrede i karantina. Ali tehnološke kompanije u velikoj su prednosti jer, s radom od kuće, uveliko je porasla potreba za njihovim uslugama pa dok su u brojnim industrijama pljuštali otkazi, velike tehnološke kompanije brzo su se oporavile od korona virusa.

Predviđanja analitičara su različita i trenutno je nemoguće znati kakva nas privredna situacija čeka nakon ljeta i tokom sledeće godine, a ona će zavisiti i od drugog talasa koji bi mogao da donese nove zdravstvene i privredne probleme. Ono što je sigurno jeste da će se neke stvari promijeniti, prvenstveno vezane za način rada pa će tako u budućnosti i kada kriza prođe, sve više ljudi raditi od kuće, od čega će takođe profitirati tehnološke kompanije.

Izvor: Zimo.hr

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.