Blog

Amerika zabranjuje sve kineske društvene mreže? Prvi na listi TikTok

Vijesti - Jul 10, 2020

Državni sekretar SAD Majk Pompeo, u intervjuu za Fox News izjavio je da njegova zemlja razmatra opciju zabrane kineskih društvenih mreža, na prvom mjestu planetarno popularni TikTok.

Američki zakonodavci izrazili su zabrinutost u pogledu nacionalne bezbjednosti zemlje zbog korišćenja TikTok-a i politike o zaštiti podataka korisnika ove društvene mreže.

Oni strahuju da bi kineski zakoni od domaćih kompanija mogli da zahtijevaju da sarađaju sa obavještajnim službama koje kontroliše kineska Komunistička partija.

Pompeov komentar uslijedio je nakon zaoštravanja tenzija između Kine i SAD zbog odgovora na pandemiju korona virusa, kineskih poteza u Hongkongu, kao i trgovinskog rata dugog skoro dvije godine.

TikTok je od nedavno zabranjen u Indiji, zajedno sa još 58 aplikacija, usled pograničnih sukoba između ove dvije zemlje. TikTok će prestati da se koristi i u Hongkongu za nekoliko dana, nakon što je Kina usvojila novi zakon o nacionalnoj bezbjednosti u ovom poluautonomnom gradu.

Izvor: Tanjug

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.