Blog

Budimo iskreni, revolucionari, zdravog i britkog uma!

Blog - Jul 08, 2019

Nakon deset godina bavljenja novinarstvom, od januara ove godine postala sam dio Represent Crna Gora tima. Moja prva godina u PR vodama povela me i na prvi Spark, jednu od najvećih marketinških i tehnoloških konferencija u Jugoistočnoj Evropi.

Na ovogodišnjem tivatskom Spark-u koji je održan krajem maja čule su se važne i prije svega pokretačke poruke, kojim god poslom da se bavite.

Biti svoj, biti iskren, biti najbolji, biti pokretač promjena! I ne izgubiti se u svemu tome…

Sve te poruke stale su u predavanje Pitera Šenkmena. New York Times ga je prozvao rok zvijezdom koja zna ama baš sve o društvenim medijima.

Pored toga što je baš u stilu rok zvijezde otvorio konferenciju, nasmijao nas do suza anegdotama iz ličnog života i odličnim sarkazmom, Piter je rekao nekoliko vrlo tačnih istina.

Kada prodajete neki proizvod, kada plasirate brend, kada pričate priču – budite iskreni. Da, da, 2019. je, a najveću cijenu ima iskrenost. Budite iskreni do kraja. Ako ste kompanija, a pogriješite, priznajte to svom korisniku, i nećete ga izgubiti. Ako ga budete lagali, otići će. Igrajte na iskrenost i lojalnost. Tako ćete uvijek biti jedan korak ispred.

Foto: Sergej Zabijako

Iskrenošću već kršite ustaljena pravila. Sem Konif Alende, preduzetnik i konsultant u oblasti strategije sa kompanijama kao što su Red Bull i PlayStation pozvao nas je sve na revoluciju! Revoluciju u profesionalnom kršenju pravila. Ali ne iz čistog buntovništva. Važno je, kaže, pobuniti se zbog stalnih grešaka koje pravi društvo, kompanija, porodica u kojoj živimo. Bilo ko. Kao primjer najboljeg kršenja pravila naveo je gusare – koji su sinonim za ljude koji idu kontra od sistema. Učinite to već danas. Možda će vam upravo danas neko za neku ideju reći ne! Sem kaže – kada čujete ne, napravite se kao da ste čuli kreni! Sem je uvjeren da ćemo takvi prije ući u neki istorijski udžbenik.

U istoriju ćemo ući i ako uspijemo da zadržimo pažnju publike u prvih 2,7 sekundi koje, barem kako smo čuli na Spark-u, ima jedan prosječan čitalac.

Ali, ljudima ne fali koncentracije ili pažnje, oni jednostavno nemaju vremena za loš sadržaj, poručio je Brajan Fanzo, čovjek koji stoji iza brojnih uspješnih priča velikih svjetskih kompanija. Brajanova ključna poruka je da naše ideje, poruke, bilo šta što stvaramo ne smije biti prosječno već isključivo odlično!

I dok se mi trudimo da budemo što bolji, svijet oko nas se ubrzano mijenja. Kroz šest digitalnih era kroz koje čovječanstvo prolazi sproveo nas je Džeremaja Ovijang, jedan od najpoznatijih svjetskih predavača novih tehnologija.

Suočio nas je sa činjenicom da će mnogi poslovi uskoro biti automatizovani. Zanimljivo je da smo svi u publici pomislili  – možda nečiji drugi posao, moj ne! A, da li je zaista tako?

I da li je zaista tako blizu ta automatizacija? Tako ne misli jedan od najuticajnijih govornika u oblasti marketinga i društvenih medija po mišljenju LinkedIn-a, Tom Gudvin. Čovjek koji je na Spark-u “obrnuo igricu” i poslao poruku za razmišljanje – je li svijet zaista postao tako napredan i brz, ili smo mi samo postali više haotični? Tom tvrdi da su stvari mnogo jednostavnije i da nikad lakše nije bilo doći do korisnika jer nam je svima pažnja minimalna i vrlo površna. Da li bez potrebe komplikujemo?

Na ovakvo viđenje sjajno se nadovezao i Endru Kin – čovjek poznat kao najveći kritičar svega što nam je digitalna revolucija donijela. Preciznije – odnijela. Kin smatra da ne živimo u svijetu demokratije i da nemamo dovoljno sloboda o kojima tako rado pričamo. Naveo je pet načina kroz koje možemo da popravimo postojeće stanje, uvjeren da smo, bez zajedništva, u startu osuđeni na propast.

Foto: Sergej Zabijako

Nisu svi govornici imali iste vidike o svemu. U jednom jesu. U moru promjena, inovacija, borbi, “gusarskih revolucija” i svega sa čime se suočavamo u svakodnevnom poslu – važno je da njegujemo mentalno zdravlje. Priznajte da o tome najmanje mislimo? Vodite računa o sebi, svojim prijateljima. Pitate se kako? Na Spark-u smo naravno dobili odgovor na to.

Kejt Murden pomaže zaposlenima da prevaziđu stres, bolje organizuju svoje vrijeme, zdravije vode poslovni život. Kaže da postoje četiri taktična načina da pobijedite stres: 4 A’s – avoid, accept, alter i adapt!

Dok prolazite ova četiri A, suočavate se sa rokovima, zadacima koji su se nagomilali – one najzahtjevnije razdvojite u segmente, udaljite se na trenutak od njih, nekad je i minut dovoljan za novu ideju. Kejt savjetuje i da u takvim trenucima ostavite telefon daleko od vas.

Tako ćete još jednom reći hvala SEBI i staviti SEBE na prvo mjesto.

Velika i važna poruka sa mog prvog Spark-a!

Autor

Bojana Komnenić

Senior Account Executive

EX journalist, young PR

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.