Blog

Društvene mreže danas: 10 zapažanja i trendova za brendove i organizacije

Vijesti - Jul 11, 2019

Jedna od velikih prednosti rada za agenciju kao što je Weber Shandwick jeste da možemo redovno da eksperimentišemo sa inovacijama i formatima u partnerstvu sa brojnim klijentima (i sektorima).

Ova širina i obim su naročito korisni na polju društvenih mreža gdje se sve brzo mijenja. Naši stručnjaci za društvene mreže i digital širom regiona imaju bogato iskustvo u vođenju kampanja na društvenim mrežama za klijente i redovno se okupljaju kako bi predstavili vodeće trendove koji oblikuju rad naših klijenata.

Prošle godine smo proširili listu klijenata i pojačali svoj tim za digital i društvene mreže kupovinom kreativne agencije “That Lot” u Londonu.

Na osnovu najnovijih definisanih trendova, izdvojili smo deset oblasti na koje bi, svako ko se bavi društvenim mrežama, trebalo da se fokusira u narednih 12 mjeseci:

  1. Usredsredite se na lokalne vijesti

Promjena Facebook algoritma u januaru dovela je do naglog pada saobraćaja prije svega za medije, one koji objavljuju vijesti. To je nagovijestilo promjenu načina na koji Facebook “sarađuje” sa njima, uključujući ispitivanje korisnika o tome kome od njih uopšte “vjeruju”, pa se na osnovu tih rezultata sadržaj vijesti rangirao na korisničkom news feed-u. Još jedna od velikih promjena jeste da Facebook algoritam sadržaj sa lokalnim vijestima postavlja kao prioritet – što ste možda i primijetili proteklih mjeseci, ukoliko pratite veći broj medija. To znači da bi pronalaženje lokalnog ugla za svaku objavu, post i plasman, bila odličan start da se Facebook maksimalno iskoristi.

  1. Eliminišite influensere sa lažnim pratiocima

U poslednje vrijeme se u svijetu marketinga mnogo pričalo o problemu lažnih pratilaca. Trebalo bi voditi računa o tome da angažujete influensere sa pravim pratiocima, ne kupljenim i aktivnim “pravim korisnicima”.

  1. Insistirajte na vertikalnom prikazu

Devedeset pet odsto Facebook korisnika ovoj platformi pristupa preko mobilnog uređaja, što znači da velika većina njih koristi vertikalni ekran. Zbog toga bi trebalo voditi računa da se sadržaj postavlja u tom formatu, a ukoliko postoji mogućnost da vam dizajner prilagodi vizual “savršenim” dimenzijama, onda je to idealna opcija. Istraživanja pokazuju da vertikalni prikaz ne samo da pruža bolje korisničko iskustvo, već i povećava stopu engagementa.

  1. Eksperimentišite sa pričama

Opcija Stories je usko povezana sa vertikalnim prikazom sadržaja. Na Facebooku i Instagramu se proteklih godina pokazala kao veoma uspješna, što pokazuje i 500 miliona aktivnih korisnika ove opcije na Instagramu svakog dana. Ne bi trebalo da zaboravimo ni WhatsApp Status, koji ima najveći broj korisnika opcije Stories na svijetu. Ovaj trend je toliko popularan da iz Facebooka smatraju da će objave tog tipa uskoro uzeti primat u odnosu na tradicionalni news feed, sam Mark Zakerberg je to potvrdio u januaru 2018. godine.

  1. Iskoristite podatke

Jedna od najboljih nus-pojava rada u digitalnom svijetu jeste da je mnogo lakše pristupiti podacima nego ikada. Svjedoci smo sve prisutnijeg trenda u kom klijenti koriste podatke sa društvenih mreža kako bi razvili strategije i planove, ali i kao pomoć pri donošenju poslovnih odluka, pa čak i prilikom zapošljavanja.

  1. Razvijte četbot

Četbotovi definitivno nisu ispunili prvobitna očekivanja. Procjene stručnjaka su da bi četbotovi mogli da postanu popularni u drugoj polovini 2019. godine. Kompanije koje dobijaju najviše od četbotova su one koje pronalaze pravu primjenu i svojim klijentima nude rješenja za opšte probleme.

  1. Razvijte strategiju poruka

Jedan od razloga zašto će četbotovi postati popularniji je sve veće interesovanje korisnika za aplikacije za poruke; WhatsApp i Facebook Messenger su odavno premašili milijardu korisnika, a ni Direct Messaging na Instagramu ne zaostaje mnogo. Poruke su uvijek bile teško osvojiva tvrđava za kompanije i oglašivače, ali platforme to počinju da mijenjaju i olakšavaju pristup. WhatsApp je ponudio biznis aplikaciju za mala i srednja preduzeća koja žele da komunikaciju sa kupcima vrše preko platforme, dok će verzija za velike firme biti dostupna tokom 2019. godine. Facebook je takođe najavio da planira da poveže Whatsapp, Messenger i Instagram Direct Messages, kako bi korisnicima omogućio da razmjenjuju poruke između ovih platformi.

  1. Neka vaš generalni direktor bude prisutan na društvenim mrežama

Najviše rukovodstvo oklijeva da koristi društvene mreže, ali tokom poslednjih godina izvjestan broj generalnih direktora otkriva da angažovanje na društvenim mrežama može da pomogne boljoj reputaciji i da predstavlja dobar alat komunikacije u svim prilikama. U svakom slučaju, uvaženo je mišljenje da je ovo dobro za reputaciju kompanije i/ili brenda.

  1. Eksperimentišite sa prodajom na društvenim mrežama

Godinama unazad se prodaja na društvenim mrežama uveliko propagira na zapadnim tržištima; naročito zato što je ovaj model već neko vrijeme dobro prihvaćen u Kini. Međutim, malo je opipljivih dokaza o uspješnosti. Tagovi i klikovi za kupovinu na story-ima nude potrošačima neodoljiv način da zadovolje potrebu za kupovinom.

  1. Neka vas vodi svrha, ali budite svjesni reputacije

Prošle godine su brendovi zaista počeli da koriste kampanje sa specifičnom svrhom kako bi se istakli u masi. Društvene mreže su često viralni megafon koji ili podržava i pojačava ove kampanje ili u nekim slučajevima, negativno utiče na njih. Kontroverzan pristup ne mora da bude loša strategija, ali treba da budete jako oprezni, što znači da razumete rizike i potencijalne negativne reakcije.

Autor: Danny Whatmough, generalni direktor za integrisane medije u Weber Shandwicku

(webershandwick.co.uk)

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.