Blog

Facebook odavno sam prepoznaje lica korisnika, a niko se nije zapitao zašto

Vijesti - Nov 25, 2019

Facebook je opet na udaru, ovog puta zbog vijesti da su testirali aplikaciju za prepoznavanje lica na zaposlenima. Ono što može da uzbuni korisnike je činjenica da je aplikacija razvijena u svrhu prepoznavanja osoba putem kamere. Time pritom, nije omogućeno da korisnik otključa sopstveni nalog, već da pronađe profil (uglavnom nepoznate) osobe na Facebook-u tako što će usmjeriti svoju kameru ka njoj.

Takva opcija bi svakako ugrozila i ono malo privatnosti što nam je ostalo, ali srećom, Business Insider izvještava da je dalji razvoj aplikacije obustavljen još 2016. Testirana je na zaposlenima u Facebook-u i njihovim rođacima i prijateljima koji su aktivirali raspoznavanje lica na svojim profilima.

Facebook je potvrdio da je radio na aplikaciji, ali nisu htjeli da potvrde da li je zaista mogla da prepozna korisnike društvene mreže. Umjesto toga, naveli su da njihov tim redovno razvija različite aplikacije koje koriste interno u cilju razvoja tehnologije. Možemo samo da nagađamo koje je sve opcije Facebook testirao i na koji način je eksperimentisao.

Možda ta opcija nikada neće biti implementirana, ali sama činjenica da je moguća ostavlja nam dosta prostora za razmišljanje i pribojavanje. Zbog toga je važno da se redovno informišemo, kako o promjenama na mrežama, tako i o načinima na koje možemo da zaštitimo svoje podatke i informacije koje dijelimo sa našim „prijateljima“ i pratiocima.

Izvor: Forbes.com

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.