Blog

Indija zabranila AliExpress i još 42 kineske aplikacije, reagovala ambasada

Vijesti - Dec 01, 2020

Posle šoka kada je ljetos zabranila TikTok, aplikaciju koja je u tom trenutku imala, posle Kine, najveći broj korisnika upravo u Indiji, sada je ova država zabranila još desetine kineskih aplikacija. Potez je izazvao prekor Pekinga i dodatno zaoštrio već napete odnose dvije velike zemlje.

– Odlučno se protivimo tome što indijska strana ponovo koristi ‘nacionalnu bezbjednost’ kao izgovor za zabranu nekih mobilnih aplikacija kineskog porijekla – izjavio je Ji Rong, portparol kineske ambasade u Indiji.

Izjava je uslijedila nakon najave indijske vlade da zabranjuje još 43 aplikacije, od kojih su mnoge kineske, piše CNN. Na listi je nekoliko aplikacija kineskog giganta za e-trgovinu Alibaba, uključujući platformu za kupovinu AliExpress, alat za razmjenu poruka na radnom mjestu DingTalk i veb lokaciju za strimovanje Taobao Live. Zabrana je pogodila i aplikacije za sastanke.

U saopštenju Ministarstva za elektroniku i informacione tehnologije Indije, naglašeno je da je “akcija preduzeta na osnovu podataka koji se odnose na ove aplikacije za bavljenje aktivnostima koje štete suverenitetu i integritetu Indije, odbrani Indije, bezbjednosti državnog i javnog poretka“.

U svom odgovoru, kineska ambasada je rekla da je Peking oduvijek zahtijevao od kineskih kompanija koje posluju u inostranstvu da se pridržavaju međunarodnih pravila i poštuju lokalne zakone.

Indijski zvaničnici su do sada zabranili više od 200, uglavnom kineskih, aplikacija – uključujući popularnu video platformu TikTok – u poslednjih pet mjeseci.

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.