Blog

Instagram i Facebook objavili rat lažnim vijestima, a to nije sve

Vijesti - Dec 30, 2019

Društvene mreže Instagram i Facebook najavile su implementaciju novih opcija i alata koji će pomoći u borbi protiv lažnih vijesti i sadržaja koji predstavlja cyberbullying ili je na neki način uvredljiv.

Instagram je ove godine predstavio opciju koja filtrira komentare i koja je zasnovana na vještačkoj inteligenciji, a  predstavlja nadogradnju prethodne opcije koja je upozoravala korisnike ukoliko njihov opis slike nalikuje opisima koji su bili prijavljeni i prepoznati kao uvredljivi ili negativni. Korisnici će imati priliku da isprave natpis ispod slike prije objave.

Instagram se ovim potezom nadovezao na Facebook koji je pokrenuo inicijativu provjere sadržaja koji je označen kao lažni.

Instagram koristi image-matching tehnologiju koja pomaže u borbi protiv širenja dezinformacija, a zahvaljujući povezanosti sa Facebook-om moguće je prepoznati ukoliko je neki sadržaj koji je već označen kao negativan podijeljen na obije mreže.

Mnoga istraživanja su pokazala da je Instagram mreža koja najviše utiče na mentalno zdravlje mladih i da tinejdžeri osjećaju pritisak da dijele i postavljaju sadržaj koji je dobio dosta lajkova i komentara. Već smo pisali o pokušaju da se ukine prikaz lajkova, a ostaje da se prati stanje i da se utvrdi koliko će taj potez imati uticaja na mlade i njihovu dobrobit.

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.