Blog

Ko uđe u content marketing – neće zažaliti

BoriseLave - Sep 30, 2019

U proteklih mjesec dana imao sam priliku da budem na dva najbitnija događaja za content marketingContent marketing world u Klivlendu i POMP u Ljubljani.

Prvi je najveći svjetski, a drugi najveći regionanlni događaj u toj industriji. Posle svega, iz ugla jednog profesionalca koji se više od 20 godina bavi komunikacijama, mogu da kažem da je marketing koji mi u Srbiji praktikujemo u mnogo čemu “zaostao”. To ne znači da ga mi nećemo na isti način raditi još 10 godina, ipak moramo da budemo realni – mi smo komunikacijska periferija svjetskih trendova i to ne zbog znanja, već zbog novca.

Ali, kakvo je stanje u content marketingu? Raduje me da probleme koje mi imamo, izgleda imaju i drugi mnogo razvijeniji od nas. Joe Pulizzi – osnivač Content marketing instituta, kaže da je i dalje jedan od prvih izazova struke pitanje kako content marketing prodati unutar kompanija.

I u velikim svjetskim kompanijama postoji otpor prema content marketingu, prije svega zbog neznanja ljudi koji donose odluke. Za njih je sve to isto i nemaju namjeru da razbijaju svoje sopstvene komunikacijske silose kako bi sadržaj koji je svima potreban bio dostupan različitim timovima u kompaniji. Oni svoj uticaj ka spoljnom svijetu i dalje vide jednostarano, kroz reklame na velikim medijima ili lajkove na društvenim mrežama. Neki drugi koji odlučuju nemaju vremena da čekaju plodove content marketinga, jer je nekad potrebno raditi, investirati i komunicirati i više od godinu dana da bi se dobili prvi rezultati. U svakom slučaju nismo samo mi u problemu objašnjavanja menadžmentu da je content marketing koristan, ali mu treba vrijeme.

Zato oni drugi koji su ušli u statešku i planiranu proizvodnju sadržaja sada idu jako daleko i to im postaje okosnica cjelokupne integrisane komunikacije. Nema više reklama, organizovanja događaja, komunikacije na mrežama dok nije osmišljena strategija pravljenja sadržaja za sve korisne kanale.

Content je “king” i oko njega se sve vrti. Kako mi je pričao direktor njemačke agencije C3 Karsten Kramer,  oni imaju klijente koji i dalje rade sa 7-8 različitih agencija, ali lead više nije kreativna, već content agencija. Dešava se da sa nekim kompanijama, kao što je Microsoft, oni imaju napravljene posebne zajedničke timove od više desetina kreatora koji su izdvojeni kao posebna poslovna jedinica. Sa druge strane, sve češće se dešava i da kompanije smanjuju broj agencija sa kojima rade prebacujući neke aktivnosti sa drugih na content agencije, jer one imaju najobuvatnije polje djelovanja.

U svakom slučaju, mi smo u Srbiji otvorili ovu disciplinu. Veliki broj njih je i dalje osporava kao nešto što se ne razlikuje od dosadašnjih marketinških aktivnosti, ali ono u šta ja vjerujem je da je content marketing unio suštinsku promjenu u percepciju marketinga. To više nije industrija koja prekida i ometa ljude u njihovim svakodnevnim aktivnostima kidnapujući njihovu pažnju, to je djelatnost koja im pomaže da riješe svoje probleme i dođu do onoga što im je potrebno!

Autor

Borislav Miljanović

CEO (Represent System)

Kad već živimo u svijetu komunikacija, hajde da budemo masteri komunikacije

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.