Blog

Mark Zakerberg prijeti povlačenjem Facebook-a i Instagram-a iz EU

Vijesti - Sep 25, 2020

Irska komisija za zaštitu podataka prošlog mjeseca je donijela odluku prema kojoj Facebook više ne bi smio privatne podatke svojih korisnika iz EU da prenosi u SAD, već bi trebalo da ih drži na serverima u EU, zbog straha da te podatke nadzire američka vlada

Ako zaista dođe do primjene te odluke, objasnili su u tužbi koju je Facebook podnio Visokom sudu u Irskoj, posledice za korisnike i brojne kompanije u Evropi mogle bi biti nesagledive.

Naime, prema toj tužbi koju je podnijela Facebook-ova šefica zaštite podataka u Irskoj Yvonne Cunnane, u slučaju zabrane prenosa podataka nije jasno kako bi u takvim uslovima mogli da nastave s pružanjem usluga poput Facebook-a i Instagram-a u Evropskoj uniji. Ukratko, to bi značilo povlačenje te dvije popularne društvene mreža s više od 400 miliona evropskih korisnika iz EU, a posebno je naglasila kako su, zahvaljujući tim mrežama, evropske kompanije ostvarile prihode od oko 208 milijardi evra.

Osim upozorenja o potencijalnom napuštanju EU, iz Facebook-a su u tužbi kritikovali i irsku povjerenicu za zaštitu ličnih podataka Helen Dixon i smatraju nevjerovatnim da je tako veliku odluku donijela samo jedna osoba. Takođe, ističu i kako su dobili rok od samo tri nedelje da odgovore na tu odluku te podsjećaju da i brojne druge američke tehnološke kompanije koriste iste metode prebacivanja podataka na servere u SAD, ali Dixon je izdvojila samo Facebook i donijela odluku koja se odnosi samo na Zuckerbergovu kompaniju.

To ostavlja utisak da se Facebook ne tretira jednako, napisala je u tužbi Cunnane objasnivši da se tako nešto neće dobro odraziti na slobodno tržište i kompetitivnost jer se čini kako država ima jedno pravilo za Facebook, a druga pravila za ostale kompanije koje rade isto.

U komentaru za medije iz Facebook-a su naknadno objasnili kako najava potencijalnog povlačenja iz EU-a nije prijetnja kojom žele izvršiti pritisak na regulatorna tijela da promijene svoju odluku ali naglašavaju kako se kompanija za rad svojih servisa oslanja na prenos podataka između EU i SAD. Ako nema tog prenosa podataka, neće moći ni da nude svoje usluge korisnicima u Evropskoj uniji.

Facebook-u je važan protok podataka o njegovim korisnicima kako bi im mogao bolje da plasira ciljane oglase na čemu, naravno, zarađuju, a kada bi se taj protok podataka poremetio, to bi uticalo na prihode kompanije, obasnili su na Vice zašto su iz Facebook-a tako oštro reagovali na odluku o zabrani prebacivanja podatka na američke servere. Ipak, prema stručnjaku za privatnost sa Univerziteta u Londonu, Facebook-ov ultimatum predstavlja samo „praznu prijetnju“ te smatra kako je najava povlačenja kompanije s evropskog tržišta apsurdna i niko u nju neće povjerovati.

Izvor: zimo.hr

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.