Blog

Netflix testira klasičan televizijski kanal: Program za 5 dana unaprijed

Vijesti - Nov 17, 2020

Neki korisnici Netflix-a u Francuskoj su ovih dana primijetili da im je postala dostupna nova usluga ovog streaming servisaNetflix Direct.

Iz kompanije su potom potvrdili da je riječ o testu koji se odvija samo u Francuskoj, a ima za cilj da utvrdi da li je ljudima ponekada bolje da gledaju linearni sadržaj koji neko odabere za njih, umjesto filmova i serija dostupnih na zahtjev.

U Netflix-u, na osnovu svojih istraživanja, smatraju da u Francuskoj postoji značajan udio gledalaca kojima nije uvijek do biranja sadržaja koji bi u tom trenutku gledali, već im je draže da im neko drugi odabere televizijski program. U toj je zemlji, kažu, i dalje vrlo popularna klasična televizija.

Gledaoci skloni pasivnom gledanju televizije od sada će na Netflix-u moći da samo uključe kanal Direct, dostupan trenutno samo putem web sistema, i potom gledaju ono što će im na linearnom programu biti ponuđeno. Dakako, biće to nešto od filmova, serija ili dokumentaraca inače dostupnih na Netflix-u.

U streaming servisu se nadaju da će im ovaj „TV kanal“ otvoriti put do novih korisnika, kao i da će postojećim korisnicima linearni program po njihovom izboru prikazati i otkriti neke sadržaje na koje inače ne bi sami naletjeli. Sličnu namjenu imao je i projekat u kojem je Netflix testirao na pametnim televizorima, a uključivao je posebnu opciju „Shuffle Play“, za nasumično pokretanje nekog od dostupnih sadržaja za gledaoce koji u određenom trenutku nemaju ideju šta bi htjeli da gledaju.

Netflix Direct po pokretanju će gledaocima prikazati šta je na programu u naredna 24 sata. Bitno je naglasiti da je raspored programa dostupan za pet dana unaprijed, te da se on kreira na osnovu Netflix-ovog izbora i podataka o popularnosti pojedinog sadržaja, a ne prema preferencijama pojedinačnih korisnika.

Izvor: SEEbiz, Bug.hr

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.