Blog

Niko ne vjeruje Facebook-u ni TikTok-u, a evo koja mreža je najsigurnija

Vijesti - Sep 30, 2020

Više puta smo pominjali da je LinkedIn mreža koja je u drugom kvartalu 2020. godine značajno skočila na teritoriji Balkana. Sve veći broj korisnika otvara naloge, kompanije otvaraju page-ove itd. Sada postoji još jedno logično objašnjenje za ovaj fenomen: korisnici najviše vjeruju toj mreži, pokazalo je veliko istraživanje Business Insider-a.

Veliki broj društvenih mreža suočava se sa napadima i optužbama da njihovi korisnici nisu bezbjedni, da se podaci zloupotrebljavaju. Facebook je više puta plaćao višemilionske kazne zbog toga. Najnoviji primjer je TikTok drama – koja je trajala veći dio ljeta, a koja je konačno završena. Naime, Donald Tramp je želio da zabrani TikTok u Americi, ali opširnije o tome čitajte OVDJE.

Pomenuto istraživanje koje je sproveo Business Insider odnosilo se na povjerenje koje korisnici imaju u društvene mreže po pitanju zaštite informacija i pružanja sigurnog prostora za razmjenu mišljenja i stvaranje kreativnog sadržaja. Fokus je bio na pet kategorija: sigurnostlegitimnostzajednicaiskustvo sa oglasima i relevantnost oglašavanja, a obuhvatili su devet najvećih društvenih mreža: FacebookInstagramLinkedInPinterestredditSnapchatTikTokTwitter i YouTube.

Rezultati su pokazali da je Facebook društvena mreža u koju su korisnici izgubili povjerenje. Njega odmah slijede TikTok i Twitter. Čak petina njihovih korisnika nema povjerenja da će te društvene mreže zaštititi njihove privatne podatke.

Zanimljivo, korisnici najviše povjerenja imaju u Microsoftov LinkedIn, ali i Pinterest – vjerovatno jer nijedna od tih mreža nije imala većih poteškoća sa očuvanjem privatnosti podataka korisnika, niti neke veće skandale.

Cijelu tabelu mreža “od povjerenja” i “nepovjerenja”, kao i kompletne rezultate istraživanja možete videti OVDJE.

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.