Blog

Promjene u oglašavanju – Facebook uvodi nove opcije u cilju zaštite brendova

Vijesti - Nov 21, 2019

Društvene mreže ne prestaju da uvode promjene velikom brzinom, a ovog puta se posebno izdvaja Facebook koji je nakon brojnih kritika na račun oglašavanja odlučio da se prilagodi klijentima i da im omogući da sami biraju gdje će se njihove reklame pojavljivati.

Facebook je u srijedu najavio nove opcije koje su posebno usmjerene ka zaštiti brendova na društvenim mrežama. Kreirani su novi alati koji će kompanijama pružiti bolju kontrolu nad plasiranjem sadržaja, a to znači da će imati mogućnost da biraju na kojim će se tačno sajtovima, aplikacijama i videima oglašavati.

Na ovu odluku svakako je uticala zabrinutost klijenata i brojne kritike na račun Facebook-a kada se saznalo da društvena mreža neće provjeravati i zabranjivati politička oglašavanja zbog slobode govora. Mnoge kompanije su iz tog razloga osjetile nelagodu da se oglašavaju na Facebook-u, jer je moguće da se njihove reklame povežu sa neprijatnim i nepoželjnim sadržajem što bi ugrozilo njihov imidž i stvorilo negativnu konotaciju.

Klijenti su do sada koristili blok liste, međutim, ni one se nisu pokazale kao dovoljno efikasne, jer je nemoguće navesti sve sajtove i aplikacije sa kojima ne žele da se dovedu u vezu. Nova olakšavajuća opcija su takozvane bijele liste (publisher whitelist) putem kojih će svako ko se oglašava na Facebook-u moći da navede sadržaje koje smatra poželjnim i sigurnim.

I pored svih problema i negativnih kritika, Facebook je i dalje na dobitku i nastavlja da ostvaruje veliki profit, uz čak primijećen porast u odnosu na raniji period. Fokus na brend i njegova zaštita svakako čine dobru strategiju, uzevši u obzir da je kompanijama neophodno da imaju prostor za oglašavanje na najpopularnijoj društvenoj mreži.

Izvor: mashable.com

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.