Blog

Tajna dobrog kontenta krije se u 10 tema: One su bile najčitanije u 2019.

Vijesti - Jan 28, 2020

Nisu sve vijesti iste, neke su zaista zanimljive.

Većina portala kada objavi neku vijest, nije sigurna na kakvu će čitanost moći da računa. Neke prođu bolje, neke lošije. Uglavnom, one koje imaju odlično čitanje se automatski istaknu i pozicioniraju se kao “vijest dana”.

U tekstu objavljenom na portalu contentinsights.com detaljno je analizirana situacija sa vijestima koje su objavljene u prošloj godini na sedam jezika. Baza je bila ogromna i obuhvatala je čak 16 domena koji su u vlasništvu velikih i uticajnih klijenata.

Kompleksno istraživanje je imalo za cilj da odgovori na pitanje “Da li su sve vijesti čitane i koliko?”. Na osnovu istraživanja došli su do TOP 10 tema koje su okupirale ljude i koje su sa nestrpljenjem željeli da pročitaju.

Ove cjeline su imale najviše pregleda:

  1. SPORT – vijesti iz ove oblasti su apsolutno dominirale cijelom 2019. godinom. Prosječno provedeno vrijeme na tekstovima je čak 59 sekunti na osnovu baze od 1,789,820,522 vijesti. Naravno, na prvom mjestu se istakao fudbal, ali ga u stopu prate košarka i tenis. Najviše su čitane vijesti vezane za Premijer ligu o Mančester Junajtedu, na prvom mjestu.
  2. UMJETNOST I ZABAVA – ovaj podatak je iznenađujući jer je rijetko ko očekivao da će se na visokom drugom mjestu naći vijesti o umjetnosti. Ne smijemo da zaboravimo da je prošla godina ostala ubilježena kao tragična zbog požara u kojem je izgoreo Notr Dam.
  3. ZLOČINI – svi zavisnici od filmova koji su deklarisani kao “akcioni” ili “trileri” vole da pročitaju sočnu i tragičnu vijest, pa otuda i ova zavidna pozicija.
  4. POLITIKA – političke vijesti su uvijek “u modi”. Političar koji godinama unazad uznemiri i najhladnije glave je Donald Tramp. U stopu ga slijede Nikolas Maduro, Vladimir Putin, Kim Džong-un…
  5. EKONOMIJA – središnju poziciju zauzele su vijesti iz oblasti ekonomije. Iako se većina deklariše kao neko ko ne čita vijesti iz ove rubrike, brojke ne govore tako.
  6. ZDRAVLJE I FITNES – uvijek dobra tema za sve one koji vode računa o zdravlju i zdravoj ishrani. Takođe, tema koja je bila najčitanija je – mentalno zdravlje.
  7. MEKSIKO – Meksiko je dostigao vrhunac u medijskoj javnosti zbog političke situacije i pregovorima o privredi sa Amerikom.
  8. OKRUŽENJE – u poslednjih nekoliko godina puno se priča o zagađenju, ali isto tako, očuvanju, životne sredine. Konstantne prijetnje govore da uskoro stanovništvo neće biti u mogućnosti da konzumira pijaću vodu.Takođe, informacije o zagađenju vazduha i topljenju glečera, činjenice su koje uznemiruju svakog čovjeka na planeti. U prilog tome govori i to da se ova tema našla u TOP 10.
  9. MUZIKA – lijepa vijest je da se muzika, kao i raznorazni muzički pravci, nalaze na zavidnom devetom mjestu.
  10. INSTAGRAM – svima je jasno da živimo u doba digitalne revolucije s obzirom na to da rijetko koja osoba nema profil na nekoj društvenoj mreži. Ono što izdvaja Instagram od ostalih jeste lakoća i brzina komuniciranja sa ljudima, stalno mijenjanje i adaptiranje potrebama korisnika…

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.