Blog

The Queens Gambit, najgledanija kratka serija Netflixa ima ogroman uticaj

Vijesti - Nov 27, 2020

Serija „The Queen’s Gambit“ je u prve četiri nedelje prikazivanja na Netflix-u pregledana sa više od 62 miliona naloga, što ju je dovelo na sam vrh liste najgledanijih „ograničenih“ serija koje imaju samo jednu sezonu. “Puštena” je 23. oktobra ove godine i oborila je sve rekorde. Tek ove nedelje “pala” je na drugo mjesto Imdb-ove top liste najgledanijih sadržaja.

Pod pojmom “ograničena serija” podrazumijeva se sadržaj koji se završi u okviru jedne sezone, te nema prostora za potencijalne nastavke.

Serija “The Queen’s Gambit” je oduševila milione ljudi širom svijeta koji su gledali uspon čuda od djeteta Bet Harmon (Anja Tejlor-Džoj) – od sirotišta do svjetskog šahovskog vrha. Priča prati borbu jedne usamljene djevojčice sa samom sobom, društvenim normama, zavisnošću… i svojevrstan je omaž samostalnim ženama.

Zanimljiva je činjenica da je usled popularnosti pomenute serije prodaja šahovskih tabli povećana u svim djelovima svijeta. To najbolje može da se vidi i u online prodavnicama aplikacija na kojima se masovno skidaju upravo aplikacije za šah.

Uticaj “The Queen’s Gambit” na povećanje interesovanja za šahom najbolje može da se vidi po popularnosti stranice Chess.com i mobilnih aplikacija. Ubrzo nakon početka emitovanja serije ta aplikacija je brzo dospjela na treće mjesto u kategoriji strateških igara za ajfon u SAD, odnosno na drugo mjesto u Eplovoj onlajn prodavnici aplikacija u Velikoj Britaniji. Prema podacima kompanije App Annie, ta aplikacija je u SAD skočila za čak 256 mesta i među svim igrama sada zauzima 62. mesto.

Osim toga, Google je objavio informaciju da su pretraživanja za ključne riječi „pravila šaha“ u poslednje četiri sedmice češća nego u zadnjih devet godina.

Nesumnjivo da je šah, kao i ostale društvene igre veliku popularnost dobio i zbog karantina po kome ćemo pamtiti 2020. godinu, ali je ova serija svakako doprinijela popularnosti šahovske table, na koje smo svi ipak, prethodnih godina pomalo zaboravili.

Autor

Represent System

News editor

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.