Blog

Trendovi nove normalnosti: Radna nedelja po modelu 3-2-2

Blog - Mar 08, 2021

Pandemija nas je primorala da se prilagodimo drugačijoj svakodnevici, a posebno se izdvaja rad od kuće kao koncept koji su mnogi zaposleni prihvatili oberučke, dok ima i onih koji još uvek priželjkuju povratak u kancelariju.

Mesecima unazad mogli smo da pročitamo različite studije koje se bave strukturom rada i fleksibilnošću. Stručnjaci odavno polemišu da li bi drugačiji modeli rada pozitivnije uticali na zaposlene, a sve više se priča o modelu 3-2-2. Profesorka sa Harvarda predviđa da će se radna nedelja od devet do pet transformisati i da će zaposleni ubuduće tri dana raditi iz kancelarije, a dva od kuće i da im, kao i inače, dva dana vikenda ostaju slobodno. Smatra se da ovakav način rada predstavlja idealni balans između tradicionalnog i novog i da dopušta zaposlenima da se bolje organizuju i uklope svoje privatne obaveze, da budu produktivniji i zadovoljniji.

Foto: Freepik.com

Da li će organizacije koje budu podržale ovaj model biti uspešnije i kako će se to pokazati u praksi?

Svesni smo da nam je rad od kuće pokazao da nekim danima nije neophodno da budemo uključeni svih osam sati i da bez prekida i buke možemo mnogo brže da završimo neke obaveze. Ne gubimo vreme u prevozu, uspemo da uštedimo, imamo više vremena za hobije, porodicu i partnere.

Ipak, ima dana kada nam se čini da sedimo za računarom i po dvanaest sati. Rad iz kancelarije nam nudi strukturu i granice su jasno postavljene. Ne osećamo se odsečeno od našeg tima, veća je povezanost i brže obavljamo one zadatke za koje su nam potrebne konsultacije sa kolegama.

Potrebno nam je da ostvarimo interakciju sa drugima i rad od kuće ne može biti trajno rešenje. Zbog toga se model 3-2-2 nameće kao dobra alternativa jer kombinuje „najbolje od dva sveta“.

Izvesno je da će briga o mentalnom zdravlju zaposlenih nakon pandemije dodatno biti povezana sa fleksibilnošću. Organizacije kojima je fleksibilnost uvek bila deo organizacione kulture osluškuju zaposlene i svesne su da će oni želeti da zadrže mogućnost rada od kuće u nekom obliku.

Čak i ako u budućnosti organizacije ne budu prihvatile model 3-2-2, verujem da će mnogi praktikovati da barem neki petak u mesecu bude predviđen za rad od kuće. Bitno je da se usvoji model kojim će i zaposleni i poslodavci biti zadovoljni, a tek ćemo biti svedoci promena na radnom mestu.

***

Ako vas zanima tema organizacije posla, zaposlenih i načinu funkcionisanja jedne i druge strane tokom i posle korona krize, onda će vam se dopasti naš master class program “Remote work communications” o kome više detalja možete saznati na LINKU ili putem mjela: prijava@represent.rs

Autor

Marijana Ristić

HR Coordinator (Represent Communications)

Milenijalac, introvert, veštica, mačkarka, esteta i knjigoholičarka. Ne nužno tim redosledom

Hajde da radimo zajedno

U Represent Communications gajimo strast za brilijantnim idejama i njihovom realizacijom, pa sve to sjedinjujemo u prelijepo iskustvo.